NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Oslavy olomoucké „Paschalie“ rezonují i za oceánem

By Publikováno 1. 6. 2017 24 září, 2019 Aktuality

V pondělí 24. dubna 2017 se v olomouckém kině Metropol konal závěrečný koncert pátého ročníku projektu Paschalia Olomucensia. Hudební program vzdal hold P. Emilu Kapaunovi, který svůj život zasvětil pomoci druhým. Připomínka hrdinného válečného kaplana s českými kořeny zaujala i věřící v dalekém Kansasu.

Video z „Pocty Emilu Kapaunovi“ vyvěsila nedávno na internet katolická diecéze se sídlem v kansaské Wichitě, do které P. Kapaun jako kněz patřil (video je dostupné zde). Duchovní, který v americké armádě sloužil během druhé světové války a následně i ve válce korejské, byl roku 1993 označen jako služebník Boží a v současnosti probíhá jeho kanonizační proces. Americký prezident Barack Obama jej v roce 2013 posmrtně ocenil nejvyšším americkým státním vyznamenáním.

„Je zřejmé, že Emilu Kapaunovi v naší zemi, zemi jeho rodičů a jeho blízkých, něco málo dlužíme. Jak víme, v řadě zemí – v USA, v Německu, v Jižní Koreji jsou po něm pojmenovány školy, vzdělávací zařízení, nemocnice atd. V ČR jsme ho objevili až v roce 2013, kdy obdržel in memoriam nejvyšší americké státní vyznamenání. Proto jsme rozhodli, že to změníme a v rámci Paschalie Olomucensie mu letos věnujeme hned dva projekty – koncert a výstavu,“ uvedl za organizátory Paschalie Olomucensie Josef Kořenek.

Koncert celý letošní ročník zakončil. Jedním z vystupujících byl i Mike Terrana z USA, jeden z nejlepších bubeníků současnosti, jehož strýc byl také účastníkem korejského konfliktu jako zdravotník a není vyloučeno, že se s otcem Kapaunem setkali. „Mike Terrana se věnuje i sólovému projektu Symfonica, který v sobě pojí bubnování s klasickou hudbou. Mezi jeho oblíbence na poli klasiky patří Dvořák a Beethoven,“ dodal Kořenek. Své umění předvedl i v olomouckém Metropolu, kde společně s ostatními vystupujícími vzdal poctu Emilu Kapaunovi.

Na pódiu se dále představil Ladislav Křížek se svými akustickými písněmi a za doprovodu vynikajících kytaristů Rolanda Grapowa, Jiřího Raina a Michala Kůse. Nakonec vystoupil olomoucký sbor Amici Musicae Olomucenses Cantant, který sklidil velký úspěch od posluchačů.

Hudební pocty se zúčastnily i významné osobnosti, které se ujaly také úvodního slova. Byli to velvyslanec Korejské republiky Jeho Excelence Moon Seoung-hyun, zástupce velvyslanectví USA, vojenský atašé plukovník Mark Wootan, olomoucký primátor Antonín Staněk a generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík, v zastoupení olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, kteří společně s panem primátorem projekt zaštítili.

Zpracováno na základě informací z webu www.paschaliaolomucensia.cz