NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Setkání hudebníků nabídne inspiraci pro liturgickou hudbu

By Publikováno 1. 3. 2017 24 září, 2019 Aktuality, Hudba

Varhaníci, sbormistři, vedoucí schol a všichni zájemci o liturgii a hudbu jsou zváni na diecézní setkání, které pro ně v sobotu 18. března 2017 pořádá v Olomouci Katedrální vzdělávací středisko liturgické hudby a zpěvu. Téma letošního setkání zní „Inspirace v liturgické hudbě“, závěrečnou mši svatou bude celebrovat emeritní světící biskup Josef Hrdlička.

Na programu akce, která se uskuteční v aule VOŠ Caritas, je od 10.00 hodin přednáška biskupa Josefa Hrdličky nazvaná „Podíl hudby a zpěvu na kráse liturgie“ a od 10.45 hodin bude Karel Kocůrek hovořit na téma „Královský nástroj varhany a jednotlivé nástroje v něm“.

Po přestávce pak ve 12.00 hodin začne série odborných vstupů: se druhým dílem výběru sborových skladeb Panis angelicus účastníky seznámí Vladimír Bleša, o chorálech J. S. Bacha promluví a nácvik dvou chorálů z Janových pašijí povede Jan Kupka, který poté rovněž představí připravovaný sborník skladeb pro pohřební rozloučení. Na závěr bude představena kniha „Varhany. Co o nich soudí význační lidé“.

Celé setkání ukončí ve 13.30 hodin v katedrále mše svatá, kterou bude celebrovat biskup Hrdlička.