NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Ve středu zaplaví Olomouc povodeň. Studenti humanitární práce si vyzkouší krizovou situaci

By Publikováno 30. 1. 2017 24 září, 2019 Aktuality

První tři únorové dny čeká studenty Sociální a humanitární práce CARITAS – Vyšší odborné školy sociální Olomouc již tradiční Blok expertů, který jim přinese nové zkušenosti z terénu. Ve středu 1. února 2017 je připravená simulace povodní, ve čtvrtek a pátek pak přednášky zkušených odborníků, které jsou otevřené i pro veřejnost.

Ve středu se pro studenty promění centrum Olomouce ve stát Malawi, který postihne ničivá povodeň. V Bezručových sadech a v prostorách CARITAS-VOŠs Olomouc na náměstí Republiky a na ulici Křížkovského si vyzkouší některé z úkolů humanitárních pracovníků zasahujících při nenadálých přírodních katastrofách. Postupně budou muset vybudovat nouzovou kancelář a zajistit funkční telekomunikační spojení pro odeslání reportu, postavit nouzová přístřeší pro obyvatele, kteří přišli o svá obydlí, zajistit dostatek vody včetně jejího čištění a také vybudovat protipovodňová opatření pro případ další krize. „Pro některé studenty je to jedinečná možnost zjistit, jak funguje například přečerpávací zařízení nebo čistička vody a zkušenosti absolventů ukazují, že v praxi to pak velice kvitují,“ uvedl Tomáš Rozehnal z Hasičského záchranného sboru Opava, který se školou dlouhodobě spolupracuje.

Na praktickou zkušenost naváží ve čtvrtek 2. února dvě přednášky odborníků, kteří studentům nabídnou jak teoretické ukotvení jejich poznatků, tak se s nimi podělí o své zkušenosti z praxe na misích. Programový manažer ADRA Srí Lanka Prabhook Bandaratilleke je odborníkem na oblast vody, sanitace a hygieny. Ve své přednášce představí například zkušenosti, které získal při práci po ničivém tsunami v roce 2004. Druhý expert Alpha Bah je koordinátorem nouzové telekomunikační agentury fungující pod Světovým potravinovým programem a vysvětlí studentům fungování této sítě při humanitárních krizích na celosvětové úrovni. Obě přednášky budou přenášeny do auly CARITAS-VOŠs Olomouc (Křížkovského 6) prostřednictvím konferenčního online hovoru.

V pátek 3. února se studenti setkají se svou předchůdkyní Lenkou Blahovou, která absolvovala vzdělávací program Sociální a humanitární práce v roce 2009. Rok působila jako projektová koordinátorka pro organizaci Člověk v tísni na Ukrajině, kde měla na starost poskytování pomoci lidem zasaženým konfliktem s Ruskem. Právě o zkušenosti především s logistikou z této mise se podělí s mladšími kolegy.

Eva Bělocká, oddělení komunikace Caritas