NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Před 25 lety byli jmenováni noví pomocní biskupové pro Olomouc

By Publikováno 17. 3. 2015 24 září, 2019 Aktuality

Čtvrt století uplyne dnes (17. března 2015) od okamžiku, kdy Svatý stolec zveřejnil jména nově jmenovaných pomocných biskupů olomoucké arcidiecéze. V pohnuté době po pádu komunistického režimu se jimi stali Jan Graubner, dnešní arcibiskup, a Josef Hrdlička. Biskupské svěcení přijali oba 7. dubna 1990.

Olomouc: Na okamžik, kdy se od svého předchůdce arcibiskupa Františka Vaňáka o návrhu na své jmenování pomocným biskupem dozvěděl, vzpomíná dnes arcibiskup Jan Graubner takto: „Koncem února 1990 mě arcibiskup Vaňák pozval a položil mi stručnou otázku: ‚Svatý otec vás chce jmenovat pomocným biskupem. Přijmete?‘ Namítal jsem, že na to nemám. Nedal se odradit a pokračoval: ‚Já se neptám, jestli na to máte, ale jestli poslechnete Svatého otce.‘ Potvrdil jsem, že poslušnost jsem slíbil. ‚No, tak můžeme napsat do Říma, že přijímáte.‘ A již 7. dubna jsem spolu s Mons. Josefem Hrdličkou od něj přijal biskupské svěcení.“

Téměř každý den byl podle arcibiskupa Graubnera v této době obnovy církevního života po pádu komunistického režimu nabit převratnými událostmi. „Koncem dubna jsme už na Velehradě prožívali velkou událost první papežské návštěvy v postkomunistické zemi od pádu železné opony. Mezi priority patřilo obnovení kněžského semináře a teologické fakulty v Olomouci, církevního gymnázia v Kroměříži a kanonizace bl. Jana Sarkandra,“ vyjmenovává. Během prvních dvou let došlo také k velké reorganizaci diecéze, do Olomouce zavítala Matka Tereza a v rámci kurie vznikla pastorační centra. První fázi návratu do normálních poměrů ukončila o půl druhého roku později smrt arcibiskupa Vaňáka, jehož nástupcem byl pak v listopadu 1992 jmenován právě Jan Graubner.

(gra)