NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

‚Oživ plamen,‘ vyzývá biskup Hrdlička v knize o podobenstvích

By Publikováno 4. 3. 2015 24 září, 2019 Aktuality

Podobenstvím, metaforám, přirovnáním a paralelám je věnována nová kniha olomouckého světícího biskupa Josefa Hrdličky. Více než stostránkovou publikaci nazvanou „Oživ plamen“ vydala v těchto dnech Matice cyrilometodějská.

Olomouc: Ježíš mluvil k učedníkům i zástupům lidí v podobenstvích. Slíbil, že Duch svatý, kterého jim sešle, je bude uvádět postupně do celé pravdy. Ježíšova podobenství vypovídají o nejhlubších tajemstvích vztahu Boha a člověka.

I současná doba nám pomáhá nacházet nová podobenství v překvapivě nových souvislostech. Poznání probouzí úžas a ten rozněcuje touhu jít cestou víry a evangelia. Křesťan je člověk, který nemá vycházet z úžasu. O úžasu a touze je i tato knížka. Všímá si nových podobenství, metafor, přirovnání, paralel, jak je obsahují i evangelia.

Kniha také hovoří o víře – plamenu Božího světla v nás, který nemáme jen pro sebe a svou vlastní spásu. Máme ho i pro druhé. Víra je dar, který má být sdílen, oživuje ho vanutí Ducha svatého, ale zároveň musí být chráněn a moudře ošetřován před prudkými závany zvenčí, aby nebyl uhašen.

Zdroj: Matice cyrilometodějská