NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskup Graubner na synodě: Manželé musí žít s Bohem společně

By Publikováno 8. 10. 2014 24 září, 2019 Aktuality

S příspěvkem věnovaným doprovázení manželů a rodin a rozvíjení jejich života s Bohem vystoupil na probíhající biskupské synodě o rodině také delegát České biskupské konference, olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Plný text jeho vystoupení v italském originálu i českém překladu je k dispozici v příloze.

Vatikán: Arcibiskup Jan Graubner ve svém příspěvku, předneseném včera (7. října 2014) před dalšími 252 účastníky synody, reagoval na dva konkrétní odstavce pracovního dokumentu, který tvoří základ pro jednání synody. Jde o články 49 a 58, věnované trvalé formaci a spiritualitě rodin. „Zdá se mi, že církev dostatečně nerozvíjí mystagogické katecheze. Více či méně úspěšně připravujeme věřící na přijetí svátostí, ale málokdy pokračujeme v učení žít ze svátostí. Mnoho lidí vstupuje do manželství, aniž by rozvinulo praktický život s Bohem jak v rozměru individuálním, tak ve společném životě manželů,“ prohlásil na toto téma arcibiskup Graubner a dodal: „Dokud se manželé nenadchnou pro ideál, budeme řešit důsledky manželských havárií.“

Lidé podle něj musí objevit, že je Bůh miluje, protože jedině tak budou sami schopni milovat, předávat lásku a odmítat vše, co ji ničí. „Lidské síly na budování šťastné rodiny nestačí. Je třeba umět využít Boží sílu, která se nabízí ve svátosti,“ řekl olomoucký arcibiskup a dodal: „Když se rodina naučí žít s Bohem, hovořit s ním v modlitbě, naslouchat jeho slovu a uvádět je do života, stává se svědkem obdivuhodných Božích skutků.“ Společný duchovní život podle něj sice manžele nezbavuje křížů, ale pomáhá jim objevit cenu lásky, která se neleká ani oběti.

„Mladí touží po krásném manželství, ale mnozí mají tak veliký strach, že to ani nezkusí, nebo to opravdu pokazí, protože jim nikdo neukázal cestu,“ připomenul také olomoucký arcibiskup a dodal: „Když naučíme mládež žít duchovní život společně, budou hledat partnery, s nimiž by mohli jít ještě do větší hloubky v manželství.“ Velkým úkolem je proto podle něj změna ve formaci budoucích kněží a katechetů, budovatelů církevního společenství. Ti podle něj nemohou být vychováváni dosud rozšířeným individualismem. „Sami potřebují zkušenost hlubokého prožívání víry v živém společenství církve,“ uzavřel své vystoupení arcibiskup Graubner.

(gra)