NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskup Graubner veze papeži plastiku sv. Cyrila a Metoděje

By Publikováno 12. 2. 2014 24 září, 2019 Aktuality

Vrcholem týdenní cesty českých a moravských biskupů do Říma se má v pátek 14. února dopoledne stát setkání s papežem Františkem. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner předá při této příležitosti Svatému otci dar, kovanou plastiku sv. Cyrila a Metoděje zpracovanou kovářem-výtvarníkem Pavlem Mačkem z Loučky u Vizovic.

Olomouc: Tento dar byl vybrán jako připomínka loňského jubilea 1150 let od příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu. To vyvrcholilo ve dnech 4.–5. července oslavami na Velehradě a papež František vyslal k této příležitosti svého osobního legáta. Věřícím v naší zemi také zaslal své poselství, ve kterém připomněl význam slovanských věrozvěstů pro naši dobu. „Vřele si přeji, aby duchovní a kulturní dědictví sv. Cyrila a Metoděje probudilo ve všech občanech České republiky touhu po vzájemném setkání a otevřenosti,“ napsal při této příležitosti Svatý otec.

„Na setkání s papežem Františkem se těším jako na vrchol návštěvy, která má za cíl hlubší sjednocení. Jsem zodpovědný v místní církvi, která chce být v aktualizované jednotě s církví světovou. Chci zachytit papežovy snahy o obnovu církve a ujistit ho, že budeme v našem prostředí usilovat o totéž,“ uvedl před setkáním arcibiskup Graubner a dodal: „Od věřících své diecéze mu vyřídím pozdravy i ujištění o naší snaze spolupracovat v plné jednotě. Také náš dar vyjadřuje připravenost pokračovat v cyrilometodějské evangelizaci.“

Návštěvu Ad limina apostolorum („K prahům apoštolů“) konají biskupové daného území v pravidelných intervalech a jejím cílem je posílit jednotu se Svatým stolcem. Biskupové naší země se takto do Vatikánu vypravili naposledy před osmi lety. Během cesty, která probíhá ve dnech 11.–­17. února 2014, je kromě setkání s papežem čekají návštěvy jednotlivých úřadů Římské kurie a také bohoslužby v římských bazilikách, kterých se s nimi zúčastní i tři stovky poutníků z České republiky. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner bude předsedat mši svaté v bazilice sv. Jana v Lateránu ve středu 12. února od 16.00 hodin.

(gra)