NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Kostel v Blatničce zdobí nové vitráže

By Publikováno 19. 11. 2013 24 září, 2019 Aktuality

V neděli 17. listopadu 2013 se v Blatničce slavilo – farníci i četní hosté si jednak připomněli státní svátek Den boje za svobodu a demokracii a zároveň prožili děkovnou mši. Zdejší filiální kostel Nanebevzetí Panny Marie se totiž dočkal obnovy interiéru a zásluhou zdejšího duchovního správce Zdeňka Stodůlky, starostky obce Jarmily Hruškové i všech farníků také čtyř nových vitrážových oken.

Foto: Petr KolínskýBlatnička: Výjevy ze života Ježíše Krista, které jsou na nich vyobrazeny, vzešly z návrhu olomouckého akademického malíře Jana Jemelky a z dílny Petra a Lukáše Kolínských z Bakova nad Jizerou. Kostel vybudovaný před 75 lety tak ožil nejen barvami, ale – jak řekl Jan Jemelka – rovněž moderním uměním. „Kostel je součástí běžného života a nemůže se zastavit ve formě 19. století nebo baroka; musí žít se současnou společností,“ poznamenal k tomu. Petr Kolínský zase při představování hotového díla akcentoval především potřebné porozumění mezi umělcem a řemeslníkem, které je pro zdar společného díla nezbytné.

Starostka Jarmila Hrušková i děkan z Újezdu u Valašských Klobouk Mons. Jan Můčka, který slavnostní bohoslužbě předsedal, vyjádřili poděkování všem, kdo se na nové podobě kostela podíleli. Zamysleli se také nad podstatnou otázkou: Čím je pro nás, pro farnost či obec, kostel? Pro zdejší farníky i návštěvníky je nejen místem zvoucím k modlitbě, ale nyní novým způsobem také místem, kde lze vnímat krásu a velikost Boží, zamyslet se nad smyslem života či vzpomenout na své zesnulé blízké. Vitráže s výjevy z Kristova života k tomu bezpochyby přímo vybízejí.

(gra)