NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V Jeruzalémě vyvrcholila Národní pouť do Svaté země

By Publikováno 11. 11. 2013 24 září, 2019 Aktuality

V arabské části Jeruzaléma v kostele sv. Anny, který leží na francouzském území, prožili čeští a moravští poutníci závěrečnou mši svatou Národní pouti do Svaté země.

Jeruzalém: Uprostřed rušných ulic, kterými neustále proudí davy poutníků, působí kostel sv. Anny jako oáza klidu. Obklopuje jej totiž zahrada se stromy a kromě českých poutníků neměl do tohoto areálu nikdo přístup. Přesto tam byl islám silně přítomný. Když poutníci vcházeli do areálu, vítal je zpěv muezzina z nedalekého minaretu, která svolával muslimy k modlitbě. Sotva muezzin umlkl, vystřídala ho modlitba desátku růžence a Anděl Páně z úst českých poutníků.

Čeští a moravští biskupové ještě ráno před bohoslužbou stihli navštívit Knesset – místo, kde sídlí izraelský parlament a kde se jako symbol naděje tyčí pět metrů vysoký sedmiramenný svícen.

Poté zamířili na ministerstvo turistiky, kde se setkali s jeho ředitelem a též s velvyslancem České republiky v Izraeli Tomášem Pojarem, který se pak vydal i na bohoslužbu. Nečekaně se na schůzce objevil i bývalý premiér Mirek Topolánek, který zrovna krátce pobývá v Izraeli.

Obnova křtu i připomínka Vzkříšení

„Připomínáme si dnes Kristovo Vzkříšení právě v místech, kde se skutečně událo,“ řekl v úvodu bohoslužby kardinál Dominik Duka. V kázání pak připomněl útrapy židovského národa. „Zdálo se, že se nikdy nedostanou z egyptského zajetí, nebo že nepřežijí ono konečné řešení židovské otázky během druhé světové války,“ dodal kardinál. Zdůraznil také, že je to právě víra v život po smrti, která utváří celé civilizace.

Během mše svaté též poutníci obnovili své křestní sliby a zazněly přímluvy jak za mír ve Svaté zemi, tak za oběti neštěstí na Filipínách, při kterém zemřely tisíce lidí.

V závěru mše svaté pak poutníci téměř minutovým potleskem ocenili biskupy za to, že se rozhodli tuto pouť uskutečnit. Poté ještě krátce promluvil arcibiskup Jan Graubner. „Určitě jsme zde mnoho načerpali. Zvu vás nyní k tomu, abychom se snažili tyto vnitřní dary přetvářet ve službu druhým. Počítejme s Božím pozváním a účasti na Jeho Vzkříšení,“ ukončil Národní pouť moravský metropolita.

Po skončení poslední oficiální bohoslužby se poutníci rozdělili. Část jich zamířila už večer na letiště v Tel Avivu a odtud zpátky domů, některé skupiny ještě ve Svaté zemi zůstávají, a vracejí se až během následujícího týdne.

V předchozích dnech slavili poutníci z České republiky bohoslužby na hoře Blahoslavenství v Galileji a v Betlémě, první z nich předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Reportáže z těchto setkání jsou k dispozici na stránkách Tiskového střediska ČBK. Fotografie z pouti jsou k dispozici na tomto místě.

S využitím textu Tomáše Kutila z Katolického týdeníku, zdroj TS ČBK