NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Vrcholem kněžské pouti byla dnešní slavnostní bohoslužba

By Publikováno 16. 4. 2013 24 září, 2019 Aktuality

Slavnostní bohoslužbou za přítomnosti několika stovek duchovních i mnoha věřících dnes (16. dubna 2013) na Velehradě pokračovala Národní pouť kněží. Mši svaté, které byli přítomni také čeští a moravští biskupové, apoštolský nuncius v ČR i zástupce biskupů slovenských, předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Kázání přednesl kardinál Dominik Duka.

Velehrad: Bohoslužbě, která se v bazilice konala od 10 hodin, předcházela ráno společná modlitba ranních chval a poté přednáška P. Marko Ivana Rupnika. Ten patřil k blízkým spolupracovníkům významného českého teologa kardinála Špidlíka, jehož třetí výročí úmrtí si právě dnes připomínáme. Ve své přednášce nazvané „Misie v dnešním světě“ proto zavzpomínal také na svého zesnulého učitele. „Kardinál Špidlík vždy považoval za důležité, aby kněží byli duchovními otci, a toto bych rád připomenul i já vám,“ zmínil se mimo jiné P. Rupnik před několika stovkami duchovních.

O půl hodiny později pak začala mše svatá, které předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner a s ním koncelebrovali ostatní čeští a moravští biskupové, dále apoštolský nuncius v ČR Giuseppe Leanza, novodvorský opat Dom Samuel Lauras, OCSO a také předseda Konference biskupů Slovenska arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Homilii při mši přednesl pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. Vyzval v ní přítomné mimo jiné ke vzpomínce na všechny dobré kněze, kteří mezi námi působí či působili. „Naším úkolem je ono vědomí, co znamená být knězem a hlasatelem evangelia a církve Ježíše Krista.“ Kardinál Duka při této příležitosti zmínil i připravované Nádvoří národů, plánované na listopad 2013, které by se mělo zaměřit na dialog mezi světem víry se světem nevěřících. „Výzva Benedikta XVI. k Nádvoří národů je veliká výzva, abychom byli církví, která si je vědomá své existence a skutečnosti, protože už od počátku je církví otevřenou pro všechny,“ vyzval kardinál Duka překonávání bariéry, kterou jsme si v církvi vytvořili v důsledku zápasu s ideologiemi 20. století. „I my jsme si postavili jakousi vizi dobrého křesťana-katolíka. Je loajálním členem naší strany, platí příspěvky a chodí na schůze,“ varoval kardinál Duka před vytvářením uzavřených elitních skupin v církvi.

Na závěr se Dominik Duka obrátil na přítomné kněze s poděkováním za sebe a za olomouckého arcibiskupa Jana: „Děkuji vám, že máte odvahu být kněžími Ježíše Krista. Vyznejme zde tuto víru o pouti 5. července. Přijeďte všichni, chceme-li vyznávat, pak vyznáváme před lidmi. A toto vyznání naše společnost, náš národ a církev skutečně potřebuje.“ Přepis kázání je k dispozici v příloze.

V závěru bohoslužby se k přítomným obrátil se svým pozdravem také apoštolský nuncius arcibiskup Giuseppe Leanza a tlumočil všem přítomným pozdrav papeže Františka. „Svatý otec si přeje, aby oslava výročí svatých Cyrila a Metoděje byla pro všechny zdrojem milosti a požehnáním pro společnost, která se dnes vzdaluje Bohu,“ řekl arcibiskup Leanza a dodal: „S tímto přáním vyprošuje Svatý otec všem přítomným také Boží požehnání a ochranu Matky Boží.“ Arcibiskup Graubner pak poděkoval za účast také slovenskému zástupci, arcibiskupu Zvolenskému, a připomenul, že při minulých kněžských poutích, které se konaly mimo jiné v letech 1969, 1985 a 1990, tvořili značnou část přítomných právě slovenští kněží.

Program kněžské pouti pokračoval dnes odpoledne přednáškami. Večer je pro účastníky připraven kulturní program, při němž si mohou vybírat mezi hudebním a divadelním představením či filmem. Třídenní pouť bude zakončena ve středu, kdy jsou dopoledne v plánu ještě dvě přednášky.

Fotografie z úterního dopoledne jsou ke shlédnutí na tomto místě.

(gra), s využitím textu na www.dominikduka.cz