NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Kulturní a církevní památky se staly mottem expozice Východní Moravy na Regiontouru

By Publikováno 22. 1. 2013 24 září, 2019 Památky

Východní Morava jako rozmanitý region s množstvím kulturních a církevních památek – takto se prezentoval Zlínský kraj na veletrhu Regiontour, který se konal od 17. do 20. ledna 2013 na brněnském výstavišti. Zúčastnil se ho také olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Zlín: Volba motta expozice nebyla náhodná – nejen Zlínský kraj, ale celá Česká republika v tomto roce oslaví celoevropské výročí 1150 let příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Centrem oslav, jejichž hlavní událostí bude na počátku července celonárodní pouť, se stane evropsky významné poutní místo Velehrad. V regionu je však i řada dalších atraktivních míst spojených s cyrilometodějskou úctou a tradicí, například bájná hora Radhošť.

Tématu duchovního a kulturního odkazu je věnována publikace, kterou společně připravily čtyři moravské kraje – Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský a Zlínský.

Publikace Duchovní dědictví Moravy a Slezska zahrnuje přes 100 nejvýznamnějších sakrálních památek, poutních míst i poutních cest. Jazykové mutace česko-polská a německo-italská představují v tradicích bohatý a vyznáními pestrý duchovní svět čtyř moravských krajů občanům nejméně sedmi středoevropských států. V součtu hovoří výše zmíněnými jazyky více než 210 milionů lidí, což tvoří dvě pětiny obyvatel Evropské unie a čtvrtinu Evropanů celkově. Průvodce nabízí možnost navštívit vytipované cíle jednotlivě či v rámci 14 navržených výletů, u nichž jsou zpracovány trasy pro pěší, cyklisty i motoristy. Vedle duchovně významných míst katalog jako bonus doporučuje též řadu místně blízkých atraktivit a užitečných kontaktů.

Kulturní, sakrální a historické cíle však nejsou jediným lákadlem, které Východní Morava má. Na návštěvníky zde čeká čisté a zdravé prostředí, stejně jako kulturní krajina s neporušenou přírodou. Více než třetinu regionu pokrývají chráněná přírodní území. To umožňuje pozvat hosty k aktivní turistice. V regionu jsou připraveny stovky kilometrů turistických tras. Těmi nejstaršími jsou poutní stezky spojující nejvýznamnější poutní místa na Moravě – Svatý Hostýn, Štípu, Velehrad, Radhošť či Svatý Antonínek. Ta, kromě „tradiční“ turistiky, nabízejí také možnost duchovního prožitku a zamyšlení.

„Zlínský kraj je autorem ojedinělého projektu Otevřené brány, který návštěvníkům vybraných církevních památek umožní prostřednictvím vyškolených průvodců seznámit se s historií daného místa a jeho okolí. Tím dostává putování a poznávání jiný rozměr. Památky jen nemíjíte, ale můžete je blíže poznat,“ ilustruje přístup Zlínského kraje Ladislav Kryštof, krajský radní odpovědný za cestovní ruch, kulturu a památkovou péči.

Turisté nejsou odkázáni jen na pěší putování. Východní Morava nabízí řadu cykloturistických tras, které již v minulých letech byly velmi oblíbené. Páteřní osu tvoří cyklostezky vedené údolími velkých řek – Bečvy a Moravy. Na ně navazují lokální stezky směřující na horské hřebeny, či k hradům a zámkům.

„V minulém roce jsme zaznamenali velmi potěšitelnou frekvenci pohybu uživatelů jak na cyklostezce Bečva, tak u Baťova kanálu, kde máme umístěny automatické sčítače. Konkrétně ve Velkých Karlovicích, v údolí Vsetínské Bečvy, projelo po stezce více než 150 tisíc uživatelů. Ještě lepší hodnoty návštěvnosti jsme zaznamenali ve Starém Městě u přístaviště Baťova kanálu, kudy projelo přes 170 tisíc uživatelů. Je nesmírně důležité, že pohyb po těchto cyklostezkách umožňuje nejen poznání krásné krajiny, ale také je velmi bezpečný, což oceňují zejména rodiny s dětmi,“ hodnotí oblíbenost cykloturistických tras Ladislav Kryštof.

Jedním z důležitých témat tohoto roku bude aktivní nabídka lázeňských pobytů. Východní Morava láká nejen na lázeňské léčebné pobyty navracející zdraví, ale také na produkty zlepšující kondici a pohodu. Lázeňská místa v Luhačovicích, Pozlovicích, Ostrožské Nové Vsi, Kostelci u Zlína a nově i v Buchlovicích-Leopoldově poskytují nejen tradiční lázeňskou péči, ale jsou také významnými poskytovateli wellness služeb a nabízejí příležitosti k aktivní dovolené, pobytům rodin s dětmi či firemním akcím. Například v Luhačovicích padlo nedávné tabu pro pohyb cyklistů ve městě a v okolí tohoto lázeňského města jsou navíc vyznačeny cykloturistické okruhy pro začátečníky i náročné bikery. U vyčištěně Luhačovické přehrady je vybudována infrastruktura pro aktivní cvičení, okruh kolem přehrady vyhledávají vyznavači in-line bruslí.

Bohatstvím Zlínského kraje jsou zahrady. Ojedinělá je zoologická zahrada kontinentů ve Zlíně-Lešné, která je nejvíce navštěvovaným turistickým cílem na Moravě. Naprostým unikátem jsou pak Podzámecká a Květná zahrada v Kroměříži. Ty byly spolu s Arcibiskupským zámkem zapsány na seznam památek UNESCO. Na své si milovníci zahrad přijdou také v Buchlovicích, v Lešné u Valašského Meziříčí nebo v arboretu ve Vsetíně. Kdo má raději rozkvetlé orchidejové louky a přirozené krajinné scenérie, nechť zamíří do Bílých Karpat. Zdejší příroda je natolik svérázná a jedinečná, že vedla k zařazení Bílých Karpat mezi biosférické rezervace UNESCO.

Při návštěvě regionu rozhodně nelze vynechat Česko-slovenský mechanický betlém v Horní Lidči. Jeho originální koncept, založený na působivé scéně a multimediální projekci, okouzlil již desítky tisíc nadšených návštěvníků.

Celoročně živé je Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které dbá na zachování lidové architektury a lidových tradic. Nedávno byl na seznam národního kulturního dědictví zapsán valašský tanec odzemek.

„Pro turistický region Východní Morava se tímto zápisem potvrzuje skutečnost, že se jedná o území s výjimečným bohatstvím lidových obyčejů a tradic, které si zasluhuje pozornost. Na celostátním seznamu kulturního dědictví je nyní osm položek, z toho tři jsou z našeho kraje, a to slovácký tanec verbuňk, slovácká jízda králů a nově valašský odzemek. Verbuňk a slovácká jízda králů jsou dokonce součástí celosvětového seznamu dědictví pod ochranou UNESCO,“ připomíná krajský radní Ladislav Kryštof.

Je zřejmé, že návštěvník Východní Moravy se nikdy nenudí. Nabídka atraktivit, akcí a aktivit je stejně pestrá a rozmanitá jako celý kraj.

Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy