NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskup Graubner odpovídal v on-line rozhovoru čtenářům Deníku

By Publikováno 30. 11. 2012 23 června, 2022 Aktuality, Články – Graubner

Během on-line rozhovoru, který se na webu Olomouckého deníku uskutečnil dnes (30. listopadu 2012) od 13.30 do 14.30 hodin, odpověděl arcibiskup Jan Graubner celkem na 25 otázek. Vedle aktuální situace v církvi a společnosti se tazatelé zajímali i o jídelníček nebo denní režim olomouckého arcibiskupa.

Arcibiskup Graubner při on-line rozhovoru. Foto Martin DostálOlomouc: „Udržujete se nějak v kondici?“ zajímalo například jednoho z tazatelů, který se nakonec dočkal odpovědi: „Sportuji málo, protože na to není čas, takže občas jen jedu na kole nebo dělám procházky nebo si zahraji ping-pong.“ Další čtenáře zajímalo například, kolik ovládá arcibiskup Graubner jazyků, jakou čte knihu a poslouchá hudbu nebo co bude mít ke štědrovečerní večeři.

Na řadu však přišly také vážnější dotazy, část z nich se věnovala například nedávno schválenému majetkovému narovnání mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi. „Církev neplánuje žádné prodeje, i když nevylučuji některé výměny pozemků kvůli tomu, aby došlo k jejich scelení. Výnosy budou sloužit především k zabezpečení platů duchovních, ale i další činnosti církve,“ odpověděl také arcibiskup Graubner.

Arcibiskup Graubner při on-line rozhovoru. Foto Martin DostálVyjádřil se také k vzestupu hlasů pro komunistickou stranu: „Nárůst komunistů rozhodně nezvětšuje naši naději. Co však považuji za hlavní problém je aktivní účast voličů ostatních stran. Pokud se ostatní voliči nechají otrávit a pesimisticky říkají, že nemá smysl se angažovat, nahrávají této straně, jejíž členové patří k nejvíce ukázněným voličů.“

Mezi další témata patřila například osobnost Jana Husa, počet věřících v ČR, předvánoční trhy či nedávno zveřejněné varování před poselstvími údajné vizionářky. V hodinu trvajícím rozhovoru odpověděl olomoucký arcibiskup na 25 otázek, větší množství jich ovšem pro omezený čas muselo zůstat nezodpovězeno. Celý rozhovor s arcibiskupem Janem Graubnerem si lze přečíst na této adrese.

(gra)