NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Kandidát na blahořečení P. Šuránek ovlivnil několik kněžských generací

By Publikováno 2. 11. 2012 24 září, 2019 Aktuality

Třicet let uplyne v sobotu 3. listopadu 2012 od úmrtí bývalého spirituála olomouckého kněžského semináře a dnes kandidáta na blahořečení, P. Antonína Šuránka. Kulaté výročí si připomenou zejména v jeho rodišti, Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku.

Olomouc: „V nás, kteří jsme byli na nějaký čas svěřeni jeho vedení, zanechal hlubokou stopu,“ vzpomíná na spirituála z dob svého studia v semináři dnešní olomoucký arcibiskup Jan Graubner v knize Kněžské osobnosti (Matice cyrilometodějská, Olomouc 2010) a pokračuje: „Nezapomenutelným se pro mne stal okamžik jeho pohřbu, kdy jsem se nedokázal modlit za něho, ale z duše se draly prosby k němu. (…) P. Šuránek sám říkával, že hlavní překážkou rozvoje katolíků je dnes nedo­statek odvahy obětovat se pro vyšší, nadpřirozené zájmy. Snad právě proto je Šuránkův odkaz mimořádně cenný pro současné křesťanství.“

U příležitosti nadcházejícího výročí se v Šuránkově rodišti uskuteční hned dvě setkání. Věřící z Ostrožské Lhoty se u kněžského hrobu na místním hřbitově, kde jsou ostatky P. Šuránka uloženy, scházejí k modlitbám vždy 3. dne v měsíci a nevynechají ani tuto sobotu. Modlitba za posvěcení kněží se zde uskuteční po mši svaté, která začíná ve farním kostele v 18.00 hodin.

Na bývalého spirituála kněžského semináře v Olomouci budou pamatovat také kněží, kteří vzpomínkovou bohoslužbu za P. Šuránka pořádají vždy počátkem listopadu už několikátým rokem. Letos se v Ostrožské Lhotě sejdou v úterý 6. listopadu 2012, mši svaté ve farním kostele bude od 16.00 hodin předsedat olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Po bohoslužbě bude následovat adorace za kněze s modlitbou litanií a poté průvod ke hrobu P. Šuránka na místní hřbitov.

P. Šuránek před kaplí sv. AntonínaNa letošní rok ovšem připadá nejen zmíněné třicáté výročí úmrtí P. Šuránka, ale v květnu uplynulo také 110 let od jeho narození. Také z tohoto důvodu bylo letos v létě vydáno CD nazvané „Posvětit kopec sv. Antonína“ s namluvenými texty, v nichž P. Šuránek vzpomíná na své působení na blatnické hoře. Nahrávka je dílem spolupráce olomouckého arcibiskupství s P. Aloisem Kotkem, který o odkaz P. Šuránka pečuje a sestavil také obsah asi 70minutové nahrávky, kterou namluvili Martina Pavlíková a Jan Horák. Hudební doprovod na motivy písně ke sv. Antonínu od Josepha Haydna vytvořil Marián Pavlík, text složil biskup Josef Hrdlička. CD bylo uvedeno do prodeje během dožínkové pouti u sv. Antonína na konci letošního srpna.

P. Antonín Šuránek (29. května 1902 – 3. listopadu 1982) se narodil v Ostrožské Lhotě na Slovácku a po studiích teologie v Olomouci přijal roku 1926 kněžské svěcení. Dlouhá léta působil jako spirituál olomouckého kněžského semináře a po válce začal také vyučovat pastorální teologii na bohoslovecké fakultě. Protože však po roce 1948 odmítl přejít na státem kontrolovaný kněžský seminář v Praze (později v Litoměřicích), byl jmenován kaplanem ve Velkém Ořechově u Uherského Brodu a roku 1951 internován v želivském klášteře.

Po propuštění roku 1955 pracoval jako dělník ve vápence poblíž Štramberku až do odchodu do penze v roce 1962. Roku 1968 mu bylo dovoleno působit v obnoveném kněžském semináři v Olomouci, po dvou letech však musel opět ukončit své působení a stal se farářem v Blatničce vedle slováckého poutního místa sv. Antonína. V roce 1975 znovu přišel o státní souhlas k výkonu kněžské služby a žil u svého synovce. Zemřel 3. listopadu 1982 v Ostravě-Petřkovicích a byl pochován ve svém rodišti. Diecézní proces blahořečení probíhal v letech 1996–1999 a vatikánská kongregace potvrdila jeho správnost roku 2000.

(gra)