NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Pěší pouť za umělce letos povede na Velehrad

By Publikováno 5. 6. 2012 24 září, 2019 Aktuality

Už po šesté se letos na přelomu prázdnin uskuteční Pouť za umělce. Trasa letošního putování, které je plánováno na dny 29. července – 4. srpna, bude směřovat z Brna na Velehrad a kromě samotné cesty čeká účastníky také bohatý kulturní program.

Cesta po silnici do Štítů. Foto M. PavlíkOlomouc: „Pěší pouť za umělce má několik rozměrů. Prvním z nich je setkání s úžasnými lidmi, hledajícími ve svém životě pravdu, lásku, krásu a víru,“ říká organizátorka pouti Martina Pavlíková z olomouckého arcibiskupství v textu, kde také popisuje počátky této poutní tradice. Dalšími rozměry jsou podle ní samotná cesta a při ní poznávání nových míst, každodenní bohoslužby, rozmanité kulturní programy, které každý den pouti obohacují, a proměna, kterou účastníci během pouti projdou.

Letošní ročník pouti startuje v neděli 29. července v Brně na Petrově a přes Slavkov, Bučovice, Kyjov a Osvětimany povede na Velehrad. „Témata doprovodného programu budou mimo jiné sv. Anežka Česká a samozřejmě sv. Cyril a Metoděj, které nám ve dvou večerech představí prof. Petr Piťha. Závěrečný večer v pátek 3. srpna na Velehradě bude patřit Proglasu, předzpěvu k slovanskému překladu čtveroevangelia sv. Cyrila,“ vysvětluje Pavlíková.

Podrobný program pouti, jejímž mottem se letos stala slova básníka Alighieriho: „Cesta k cíli začíná dnem, ve kterém převezmeš plnou zodpovědnost za své konání,“ je k dispozici zde.

(gra)