NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Stavební úpravy na Velehradě úspěšně pokračují

By Publikováno 16. 2. 2012 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Je tomu již více než dva roky, kdy ministr kultury Václav Riedlbauch slavnostně zahájil projekt „Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“. Během této doby byla realizována rekonstrukce bývalých hospodářských objektů, které byly přetvořeny v nové multifunkční centrum, a novostavba hygienických zařízení. V současné době probíhá rekonstrukce baziliky a úpravy okolního prostranství tak, aby byl celý projekt úspěšně zakončen před jubilejním rokem 2013.

Velehrad: Projekt, na jehož realizaci byla vyčleněna částka 345.837.000,- Kč, je financován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu v rámci Integrovaného operačního programu pro období 2007–2013. (Celková maximální výše prostředků z Evropského fondu pro regionální rozvoj určená na realizaci projektu: 293.961.000,- Kč, což činí 85 % celkových způsobilých výdajů. Celková maximální výše prostředků ze státního rozpočtu určená na realizaci projektu činí 51.876.000,- Kč). Příjemcem dotace a nositelem projektu je Římskokatolická farnost Velehrad. Cílem projektu je vybudování moderní sítě provázaných společenských, vzdělávacích, kulturních a poznávacích služeb na území Velehradu a zlínského regionu.

V uplynulém čase byla realizována rekonstrukce bývalých hospodářských objektů sýpky a konírny, které byly přetvořeny v nové multifunkční centrum Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje. V listopadu loňského roku byla zkolaudována novostavba hygienického zařízení severovýchodně od baziliky, po kterém návštěvníci Velehradu již dlouho volali. V interiéru baziliky probíhá oprava a restaurování hlavní lodi, kruchty a podkruchtí. Na kůru je nadto restaurována varhanní skříň i varhanní nástroj. První třetina prostoru hlavní lodi je již osvobozena od lešení a návštěvníci baziliky se mohou kochat pohledem na obnovené fresky. Celé dílo by mělo být hotovo v únoru 2013.

Rovněž byla dokončena obnova venkovního pláště a některých vnitřních úprav objektu fary, který tvoří součást budov bývalého cisterciáckého kláštera.

Nejrozsáhlejší částí projektu je nové architektonické ztvárnění prostoru kolem baziliky. Zejména zde čelí projektový tým řadě problémů, které jsou spojeny s archeologickými nálezy. Mezi nejzajímavější objevy patří odhalení základů opatského domu, severozápadní nárožní hranolové věže středověkého opevnění a rovněž průběhu středověké hradby severně od baziliky, která byla dozděna do nadzemní výše a bude tak trvale prezentována. V současnosti je v centru pozornosti veřejnosti především výstavba „ohradní zdi s nikami“ při hlavní komunikaci procházející obcí, která znovu stavebně oddělí areál bývalého kláštera od hlučné silnice procházející obcí a současně poskytne národům hlásícím se k odkazu sv. Cyrila a Metoděje možnost ztvárnit si zde svůj vlastní prostor náboženskými motivy. V neposlední řadě se stane místem prezentace osmi barokních soch, které byly před dvaceti lety sneseny ze zdi směřující od silnice k bazilice. Ohradní zeď s nikami bude mít délku 70 m a její výška bude při pohledu od baziliky 6,5 m. Od silnice to ovšem bude vzhledem ke svažitému terénu jen 4,5 m. Architektonicky zajímavému objektu bude dominovat klenutá střecha s „plentami“ na dřevěných nosnících. Nepřehlédnutelná stavba je zhruba ve druhé polovině své výstavby, dělníci režnými cihlami obezdívají betonový skelet.

V současnosti je prostavěno více než 60 % z celkového rozpočtu. K již realizovaným stavebním akcím přibude v následujících měsících realizace rekonstrukce kostelíka Zjevení Páně (Cyrilky), obnova venkovního pláště baziliky, stavební obnova podzemí baziliky a přilehlého konventu a realizace budoucí nové stálé expozice Velehrad na křižovatkách evropských dějin.

Dynamickému rozvoji projektu odpovídá velmi intenzivní spolupráce s pracovníky státní správy, státní památkové péče a partnery projektu. Nemalá pozornost je věnována publicitě projektu, a to jak na samostatném webu projektu www.velehrad-iop.cz, tak v médiích. Přestože projektový tým lze označit za personálně minimální, projekt Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy již nyní vykazuje dosažení řady dílčích cílů a lze vyjádřit mírný optimismus v souvislosti s jeho zdárným vyvrcholením v roce 2013.

Věra Homoláčová, koordinátor projektu