NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Biskup Josef Hrdlička oslaví životní jubileum

By Publikováno 16. 1. 2012 24 září, 2019 Aktuality

Sedmdesátých narozenin se v těchto dnech dožívá Mons. Josef Hrdlička, světící biskup olomoucký a zároveň básník, překladatel a textař. Příležitost k setkání s ním budou mít věřící v neděli 22. ledna 2012 na Velehradě, kde bude od 10.00 hodin předsedat mši svaté během pouti za jednotu křesťanů.

Olomouc: Josef Hrdlička se narodil 19. ledna 1942 ve Velkých Opatovicích nedaleko Jevíčka. Maturoval v roce 1959 a poté pracoval jako pomocný dělník Adamovských strojíren v rodném městě. Pro své náboženské přesvědčení totiž nebyl doporučen k vysokoškolskému studiu. Na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu do Litoměřic mohl nastoupit až v roce 1967 a ve studiu pokračoval i poté, co fakulta přesídlila do Olomouce.

Kněžské svěcení přijal 1. července 1972 a během následujících let působil v duchovní správě farností Moravská Ostrava, Hoštejn, Hynčice, Maletín a Mírov, byl správcem farností Liptáň, Pitárné, Třemešná a Vysoká.

Dne 17. března 1990 byl jmenován titulárním biskupem thunudrumským a pomocným biskupem olomouckým. Biskupské svěcení přijal – společně s dalším nově jmenovaným pomocným biskupem a současným arcibiskupem Janem Graubnerem – dne 7. dubna 1990 a za své biskupské heslo si zvolil citát z Janova evangelia Vos dixi amicos („Nazval jsem vás přáteli“, Jan 15,15).

Je děkanem metropolitní kapituly při katedrále sv. Václava, na Arcibiskupství olomouckém působí jako biskupský vikář pro pastoraci a v rámci České biskupské konference zasedá v Komisi pro liturgii a zastává funkci předsedy Rady pro kulturu a památky.

Vedle toho je ovšem Josef Hrdlička také básníkem, překladatelem a textařem. Plodem jeho spolupráce se Zdeňkem Pololáníkem i dalšími hudebními skladateli je několik písní, na nichž se Hrdlička podílel jako textař. Nalezneme je i v současném Kancionálu, například velikonoční Aleluja, církev zpívá, mešní Buďte bdělí či v lednu aktuální prosbu za jednotu křesťanů Jeden Pán.

Vydal také několik knih. Patří mezi ně například rozjímání nad biblickými texty Probuď se, citero a harfo (2006) a Silná jako smrt je láska (2008) nebo tři svazky námětů k homiliím. Jeho doménou jsou však překlady básní: už druhého vydání se v roce 2007 dočkal výbor z anglické poezie Démant a slza, anglického básníka Southwella představil roku 2008 výborem Hořící dítě a v roce 2011 vydal výbor z anglických metafyzických básníků nazvaný V souhvězdí slávy. Antologii mariánské poezie z celé Evropy sestavil a roku 2004 vydal pod názvem Celá krásná.

(gra)