NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Výstavu o Janu Pavlu II. shlédli lidé ve vlaku i v paláci

By Publikováno 26. 9. 2011 24 září, 2019 Aktuality

Na pět tisíc lidí navštívilo v uplynulém týdnu papežský vlak Jana Pavla II. při jeho dvou zastávkách na území olomoucké arcidiecéze, ve Starém Městě u Uherského Hradiště a v Olomouci. K příležitosti jeho průjezdu Olomoucí nabídl svým návštěvníkům doprovodný program také Arcibiskupský palác.

Olomouc: První zastávkou Poutního vlaku Jana Pavla II., který od poloviny minulého týdne projíždí po místech, kde se během svých návštěv zastavil předchozí papež, bylo ve čtvrtek 22. září Staré Město u Uherského Hradiště, vlaková stanice nejbližší poutnímu místu Velehrad. Během jediného dne, kdy zde byla vlaková souprava otevřena, do ní zavítalo téměř 2,5 tisíce lidí. Prohlédli si jak trvalou expozici o životě a cestách slovanského papeže, tak výstavu „Poutník Jan Pavel II.“, připravenou u příležitosti průjezdu vlaku Českou republikou. „Lidé byli vesměs nadšení, mnozí si přišli zavzpomínat na svá setkání s Janem Pavlem II.,“ popsal průběh zastávky ve Starém Městě jeden z koordinátorů akce Lubomír Nágl z olomouckého arcibiskupství.

Papežský vlak poté pokračoval do Olomouce, pro návštěvníky zde byl otevřen od pátku do soboty a navštívilo jej více než 2,5 tisíc lidí, mezi nimi i několik školních výprav. Pobyt papežského vlaku v Olomouci zahájil v pátek ráno arcibiskup Jan Graubner, který ve své promluvě zavzpomínal na dvě cesty, při nichž papež Jan Pavel II. zavítal na území arcidiecéze – v roce 1990 na Velehrad a o pět let později právě do Olomouce. „Není běžné, že by papež navštívil jednu diecézi v tak krátkém časovém rozmezí,“ uvedl arcibiskup.

Pro ty, kdo si chtěli atmosféru papežských cest do naší arcidiecéze připomenout ještě intenzivněji, připravili pracovníci olomouckého arcibiskupství v historických reprezentačních sálech Arcibiskupského paláce fotografickou výstavu pojmenovanou „Návštěvy papeže Jana Pavla II. v olomoucké arcidiecézi“. Ve dnech 20.–25. září ji shlédlo celkem 963 lidí, přímo v době, kdy byl na olomouckém nádraží přistaven k prohlídce papežský vlak Jana Pavla II. (23.–24. září), to bylo 629 návštěvníků. V pátek navíc využilo tuto příležitost několik škol, kterým byla výjimečně umožněna prohlídka paláce zdarma. Pozvání přijalo celkem osm škol základních a středních a dokonce jedna mateřská. „Z výše uvedeného je zřejmé, že v obou dnech, kdy byl na olomouckém nádraží k prohlídce připraven papežský vlak, projevili návštěvníci také větší zájem o prohlídku Arcibiskupského paláce,“ uvedl pracovník turistického centra paláce Petr Fojtík a dodal: „Ostatně velké množství z nich přicházelo do paláce přímo z nádraží.“

(gra)