NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskupský palác v Olomouci se od května otevře návštěvníkům

By Publikováno 16. 2. 2011 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Již v květnu budou lidé moci navštívit Arcibiskupský palác, unikátní historickou církevní památku na území města Olomouce. V budově nyní končí rozsáhlá rekonstrukce podpořená Evropským fondem pro regionální rozvoj, jejímž cílem je palác připravit pro projekt ve střední Evropě výjimečný – plně funkční oficiální sídlo úřadujícího biskupa se otevře veřejnosti.

Olomouc: Olomoucké biskupství vzniklo obnovením moravského biskupství papežem Alexandrem II. v roce 1063. Nově vzniklá olomoucká diecéze, která se stala legitimní pokračovatelkou diecéze velkomoravské, zaujímala celé území historické Moravy. Do roku 1777 se na olomouckém biskupském stolci vystřídalo 54 sídelních biskupů a od roku 1777, kdy bylo biskupství povýšeno na arcibiskupství, pak až do současnosti 14 arcibiskupů.

Arcibiskupská rezidence je dnes největší palácovou budovou v městské památkové rezervaci Olomouc. Jedná se v průběhu dějin již o čtvrtou biskupskou rezidenci ve městě. Renesanční palác byl na tomto místě vybudován počátkem 16. století a zaujímal zhruba třetinu současné plochy paláce. Tento palác měl sgrafitová průčelí, jejichž zbytky byly nalezeny a zdokumentovány pod novějšími omítkami při opravách fasád. K rozšíření paláce do dnešního monumentálního komplexu rezidence došlo při raně barokní přestavbě za biskupa Karla II. z Lichtenštejn-Kastelkornu po roce 1664. Další významnou událostí, která ovlivnila dnešní podobu paláce, byl požár z 25. listopadu 1904. V následujících letech za kardinála Františka Saleského Bauera proběhly rozsáhlé rekonstrukční práce včetně úpravy hlavního průčelí do náměstí, střechy a části vnitřní výzdoby. Během této přestavby palác získal svou současnou podobu.

V průběhu dějin byl Arcibiskupský palác svědkem řady významných událostí, jednání a státnických aktů. Z těch nejznámějších je možno uvést převzetí vlády císařem Františkem Josefem I. v roce 1848 či návštěvu papeže Jana Pavla II. roku 1995.

Arcibiskupská rezidence byla dosud přístupná veřejnosti jen ve výjimečných případech, zájem o jeho navštívení z řad domácích i zahraničních turistů byl však vždy veliký. V roce 2009 získalo Arcibiskupství olomoucké z Evropského fondu pro regionální rozvoj – ROP Střední Morava částku zhruba 25 milionů korun na rekonstrukci a zpřístupnění části arcibiskupské rezidence pro cestovní ruch. V rámci středoevropského prostoru se jedná o ojedinělý projekt, kdy dosud plně funkční oficiální sídlo úřadujícího arcibiskupa je zčásti přístupné veřejnosti.

Počátkem letošního roku proběhly stavební úpravy, při nichž bylo v přízemí vybudováno zázemí pro návštěvníky a pro průvodce včetně bezbariérového vstupu. Současně proběhla rekonstrukce fasád a restaurátorské práce v prostorách prohlídkové trasy v prvním patře. Prohlídka, která bude trvat cca 45 minut, bude zahrnovat hlavní schodiště, reprezentační sály a místnost pro sezónní výstavy a skončí na nádvoří paláce. Otevírací doba pro rok 2011 je tato: v období květen-září denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, v říjnu o sobotách, nedělích a svátcích taktéž od 10 do 17 hodin.

Bohdana Heidenreichová, vedoucí turistického provozu