NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Pomáhat Haiti má smysl, říká po návštěvě země arcibiskup Graubner

By Publikováno 17. 1. 2011 24 září, 2019 Aktuality

Arcibiskup Jan Graubner a ředitel Charity ČR Oldřich Haičman navštívili ve dnech 8.-15. ledna 2011 Haiti, které před rokem postihlo ničivé zemětřesení. V zemi, kde charita vede několik projektů, se setkali se státními i církevními představiteli, s pracovníky charity i s osobami postiženými přírodní katastrofou.

Společný oběd v domě mise Charity ČR v Port-au-PrinceOlomouc: „S panem ředitelem Haičmanem se jedeme podívat, jak zde charita působí, jak pomáhá místním lidem a jak je tato pomoc účinná. Také nás zajímá, jak ji hodnotí místní lidé,“ vysvětlil před zahájením cesty její motivy olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který je v rámci České biskupské konference za charitu odpovědný. Spolu s ředitelem Oldřichem Haičmanem odcestovali v sobotu 8. ledna a do karibské země přiletěli v neděli. Ještě téhož dne se pak setkali s pracovníky haitské i české charity.

„Hned od počátku člověk odhaluje některé příčiny chudoby, protože mnoho základních věcí tady nefunguje. První takový dojem na nás udělalo letiště s dokonalým zmatkem při vydávání kufrů,“ řekl krátce po příletu do haitského hlavního města Port-au-Prince arcibiskup Graubner. „Těžká je pomoc, když zde například nefunguje katastr nemovitostí – těžko je lidem pomáhat se stavbou domů, když není prokazatelné vlastnictví pozemků,“ povzdechl si též olomoucký arcibiskup a dodal: „Vidím, že tato země potřebuje nejen aktuální pomoc po zemětřesení, ale také funkční exekutivu.“ Potěšilo jej však, že obyvatelé i v nejnižší bídě ukazují chuť k životu a umějí se radovat.

Návštěva utečeneckého tábora v PétionvilleNa programu týdenní cesty byla návštěva několika míst, kde Charita ČR provozuje projekty na pomoc místním lidem postiženým zemětřesením. V pondělí 10. ledna se arcibiskup Graubner a ředitel Haičman setkali s představiteli Charity Haiti v Port-au-Prince a navštívili jeden z přesídleneckých táborů v Pétionville, kde se seznámili s chodem a managementem tábora spravovaného americkou charitou Catholic Relief Service. V jiném takovém táboře na předměstí hlavního města, který oba muži navštívili ve středu odpoledne, Charita ČR distribuuje pitnou vodu pro asi 3000 rodin. „Chceme tak předcházet choleře,“ uvedl po návštěvě kempu ředitel Haičman. Řekl také, že velkým problémem je, když lidé nechtějí tábory opouštět a postavit se na vlastní nohy. „Zde by se mohl uplatnit náš projekt obnovy živobytí,“ dodal Haičman. Spolu s arcibiskupem Graubnerem navštívil také některé farní školy, které nově vybudovala Charita ČR – v Duvalu a Sibertu. Ve městě Gonaives, kam se z hlavního města Port-au-Prince přesunulo množství lidí, zase pracovníci z Charity ČR trvale pracují s desítkou velkých rodin.

Vzpomínková mše na oběti zemětřesení v Port-au-PrinceV úterý večer navštívil arcibiskup Graubner apoštolskou nunciaturu v hlavním městě a setkal se zde s apoštolským nunciem Bernarditem Auzou a dalšími hosty, např. předsedou haitského senátu Kelly Bastienem či ministryní zahraničí Marie Michele Rey. „Mám velkou radost z toho, že zdejší biskupská konference se spolu s americkou a francouzskou rozhodly založit novou instituci, kterou budeme podporovat. Měla by především zajistit odborníky, kteří by mezi sebe vzali místní a zaškolili je,“ řekl po setkání arcibiskup Graubner. Zamýšlená instituce bude mít podle něj především stavební a také ekonomické experty, kteří zaručí kvalitu staveb i jejich vyúčtování. Přes ni by pak měly spolupracovat všechny církevní instituce.

Vzpomínková mše na oběti zemětřesení v Port-au-PrinceVe středu 12. ledna se oba návštěvníci z ČR zúčastnili mše svaté, kterou u příležitosti prvního výročí tragického zemětřesení, při kterém zahynulo nejméně sto tisíc lidí a o střechu nad hlavou přišlo více než milion osob, slavil v Port-au-Prince předseda Papežské rady Cor Unum kardinál Robert Sarah. Mši byli přítomni představitelé církve z celého světa, prezident René Preval s chotí, zástupci mezinárodního společenství a mnoho obyvatel hlavního města i okolních oblastí. „Když se člověk podívá do centra města, má dojem, že to zemětřesení bylo před nedávnem. Moc se toho nezměnilo. Slavnostní bohoslužba byla ve stínu trosek katedrály a o kousek dál stojí trosky prezidentského paláce,“ poznamenal arcibiskup Graubner. Oldřicha Haičmana zase potěšilo, když kardinál Sarah ve svém kázání poděkoval všem, kdo se podíleli na odstraňování následků zemětřesení a na pomoci obětem.

Svou návštěvu Haiti museli oba muži o den zkrátit, kvůli demonstracím ohledně prezidentských voleb se zde totiž prudce zhoršila bezpečnostní situace a hrozilo, že budou zrušeny některé lety. Neziskové organizace také dostaly upozornění, aby si zajistily zásobu potravin na týden, protože může být vyhlášen zákaz vycházení. Arcibiskup Graubner a ředitel Haičman proto Haiti opustili už v pátek 14. ledna večer a do Prahy přiletěli v neděli odpoledne.

Návštěva školy v Duvalu„Týden strávený na Haiti byla silná zkušenost. Musím vyjádřit opravdovou vděčnost a úctu těm, kdo se zde nasazují a pracují, protože to není nic lehkého. V naší kultuře si mnohé ze zdejších podmínek nedovedeme představit – otázka komunikace, toho, jak rozumějí a reagují, jaký mají pohled na čas a dané slovo a další rozdíly. To vyžaduje spoustu trpělivosti a někdy může přijít pocit marnosti, který v jednu chvíli padl i na mě, kdy jsem se ptal, jestli to má vůbec cenu, jestli tady vůbec můžeme něco ovlivnit. Jsem ale přesvědčený, že to smysl má. Potřebné je především soustředit se na vzdělávání a vychovávat mezi místními lidmi odborníky,“ shrnul své dojmy cesty arcibiskup Graubner. Dobrý pocit z návštěvy má i ředitel Charity ČR Oldřich Haičman. „Nemůžeme pomoci všem, ale hodně kapek tvoří moře. Těší mě, že dobře funguje spolupráce s charitou mezinárodní i místní a můžeme táhnout za jeden provaz,“ řekl krátce před odletem z Haiti a dodal: „Mám také dobrý pocit z toho, že v menších vesnicích lidé nečekají na humanitární pomoc s nataženou rukou, jak by se mohlo zdát v hlavním městě, ale že jsou přičinliví a snaží se zajistit si živobytí sami. V tom vidím také náš úkol – pomáhat těm, kteří se chtějí postavit na vlastní nohy,“ uzavřel Haičman.

Zdroj fotografií: Charita ČR