NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Hlavní město baroka? Přece Olomouc

By Publikováno 23. 12. 2010 24 září, 2019 Aktuality

Dva obří glóby ze závěru 17. století dokumentují vzdělávací činnost olomoucké univerzity v období baroka. Foto: Robert MročkaJak využít volné dny v závěru prosince? Jednou z možností je nechat se oslovit mimořádnou krásou olomouckého baroka. Krásou, která působí na smysly, na srdce i na duši a nabízí nám šanci okusit něco ze světa našich předků.

Olomouc: Vzácné olejomalby, krásné sochy, unikátní relikviáře, architektonické projekty chrámů a klášterů a stovky dalších špičkových exponátů představují v Olomouci tři muzea. Až do 27. března příštího roku je Olomouc symbolickým středem evropské barokní kultury – probíhá zde totiž největší výstava v dějinách olomouckého muzejnictví s výstižným názvem Olomoucké baroko | Výtvarná kultura let 1620-1780.

Dveře výstavních sálů zůstávají otevřeny i během svátků. Výjimkou budou dny 24. prosince, 27. prosince a 31. prosince. V ostatní dny jsou všechna tři muzea otevřena podle standardní otevírací doby. V neděli 26. prosince a o víkendu 1. a 2. ledna bude vstup do muzeí zdarma. V ostatní dny platí jednotná vstupenka do všech tří institucí za osmdesát korun. Návštěvník navíc nemusí s prohlídkou spěchat – do každého ze tří muzeí může na tutéž vstupenku přijít v jiný den.

Dřevěná plastika Krista, po zrušení jednoho z kostelů byla po dvě staletí osazena na fasádě jednoho z domů na předměstí Olomouce. Autorem mimořádného díla se silně expresivním výrazem je Ondřej Zahner. Foto: Robert MročkaVýstava nabízí pět stovek exponátů včetně děl, která se z Olomouce ztratila již před čtvrt tisíciletím. Značnou část z nich zapůjčilo Arcibiskupství olomoucké či některé řeholní řády a farnosti. Výstava se neomezuje jen na muzea, součástí jsou komentované prohlídky památek – v tomto směru je výhodou samotná Olomouc, jejíž prostředí včetně mnoha chrámů a paláců výstavě dodává ty pravé barokní kulisy. Uměleckou kvalitu, srovnatelnou s tehdejší evropskou špičkou, reprezentují díla objednávaná olomouckými premonstráty, biskupy a sochařská výzdoba města. Návštěvníci uvidí obrazy od Jana Kryštofa Handkeho, Josefa Ignáce Sadlera či Paula Trogera, sochy Ondřeje Zahnera a dalších tvůrců výzdoby Čestného sloupu Nejsvětější Trojice, mohou tiše žasnout nad působivostí souboru relikviářů s ostatky svaté Pavlíny, projdou se kulisami bastionové pevnosti, čeká je také barokní orloj a lékárna z 18. století.

(mf)