NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Poslední rozloučení s kardinálem Špidlíkem

By Publikováno 17. 4. 2010 24 září, 2019 Aktuality

V úterý 20.4.2010 v 11.30 hodin se budou u oltáře katedry ve vatikánské bazilice konat pohřební obřady za otce kardinála Tomáše Špidlíka, SJ, diakona svaté Agáty Gótů. Mši svatou bude celebrovat kardinál Angelo Sodano, děkan kardinálského kolegia, společně s přítomnými kardinály. V závěru eucharistické bohoslužby k přítomným promluví Svatý otec Benedikt XVI. a povede obřad posledního rozloučení.

Liturgii posledního rozloučení s kardinálem Tomášem Špidlíkem, který zemřel v pátek 16.4.2010 ve věku 90 let, odvysílá Televize Noe v přímém přenosu v úterý 20.4. od 11.30 hodin a v repríze téhož dne večer ve 20.50 hodin.

Tiskové středisko Svatého stolce dnes (17.4.2010) zveřejnilo kondolenční telegram Svatého otce Benedikta XVI., který zaslal generálnímu představenému Tovaryšstva Ježíšova P. Adolfu Nicolásovi k úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ:  

Posvátný odchod kardinála Tomáše Špidlíka, znamenitého jezuity a horlivého služebníka evangelia vyvolal v mém nitru silné dojetí. S hlubokou vděčností si připomínám jeho pevnou víru, otcovskou vlídnost a živé kulturní a církevní nasazení zvláště jako spolehlivého odborníka na východní křesťanskou spiritualitu. Vroucně prosím Pána, aby na přímluvu Panny Marie a svatého Ignáce z Loyoly daroval zesnulému kardinálovi věčnou odměnu, připravenou jeho věrným služebníkům a ze srdce uděluji Vám, Tovaryšstvu Ježíšovu a také všem, kdo ho znali a kdo oceňují jeho schopnosti ducha i srdce, utěšující apoštolské požehnání.‘ papež Benedikt XVI.

Zdroj: TS ČBK