NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Nové církevní školky v Přerově a Kojetíně

By Publikováno 1. 3. 2010 24 září, 2019 Aktuality, Školy

Do církevní školky budou moci již od září chodit děti v Přerově i v Kojetíně. Olomoucké arcibiskupství jedná nyní s přerovským magistrátem o vhodných prostorách pro mateřskou školu. Ta by mohla pojmout až 50 dětí. V Kojetíně by školka sídlila v Domě svatého Josefa.
Obě školky začnou zřejmě fungovat již od září. ‚Město s námi jedná velmi vstřícně, proto doufáme, že mateřskou školu v Přerově otevřeme v září. Nicméně v prostorách, o nichž jednáme, by do té doby musely být provedeny ještě stavební úpravy,‘ sdělila Zdislava Vyvozilová, která má v olomouckém arcibiskupství na starosti školky. Prozradit, o jakou budovu jde, ale zatím nechtěla. V minulosti arcibiskupství uvažovalo o mateřské škole v Sokolské ulici, tam už je ale nyní školka městská.
Obě nové církevní školky – přerovská i kojetínská – by podle Vyvozilové mohly mít kapacitu až 50 dětí. Zřejmě by tak výrazně ulevily stávajícím městským školkám. ‚Přesné počty dětí, které budou od září nastupovat do mateřských škol, budeme znát až po zápisu,‘ řekla vedoucí odboru školství v Přerově Romana Pospíšilová. Probíhající jednání o znovuzřízení školky v Henčlově to ale prý nijak neovlivní.
Do církevní mateřské školy mohou chodit i děti z nevěřících rodin. ‚Naše školky především kladou důraz na hodnotu mezilidských vztahů a snaží se vést děti například k tomu, aby se uměly dělit nebo aby byly pravdomluvné, což chce asi každý rodič,‘ popsala Vyvozilová. Církevní školka funguje v Prostějově, další arcibiskupství plánuje v Olomouci. ‚V Prostějově je zájem tak velký, že jsme ani nemohli uspokojit všechny zájemce,‘ dodala Vyvozilová.
V Kojetíně je situace o něco složitější. Od září se má totiž zvětšit kapacita městské mateřské školy o dvanáct až dvacet míst a je proto možné, že o církevní školku takový zájem nebude. Podle zjišťování arcibiskupství se ale školku podaří i tak zaplnit. Sídlit má v patře Domu svatého Josefa, v jehož přízemí je charitní centrum denních služeb pro seniory. ‚Pro naši činnost v tom žádné omezení není. Naopak vidím klad v blízkosti nejmladší a nejstarší generace, z nichž každá může tu druhou o něco obohatit,‘ zmínila vedoucí centra Světlana Němčáková.