NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Štípské varhany zazní v plné kráse

By Publikováno 15. 10. 2009 24 září, 2019 Aktuality, Památky

U příležitosti ukončení restaurování varhan se uskuteční v neděli 25. října v 17.30 ve Štípě u Zlína varhanní koncert pod názvem Kouzlo štípských varhan. Pozvání do Štípy přijal jeden z nejúspěšnějších českých varhaníků pan Aleš Bárta. Překvapením pro mnohé bude také osobní účast pana Franze Capka (86 let) z Rakouska – syna varhanáře, který v roce 1890 nástroj postavil.

Barokní kostel ve Štípě známý jako vyhledávané poutní místo a jeden z největších a nejkrásnějších kostelů na Zlínsku se může pyšnit unikátním počinem. Jedná se o kompletní dokončení restaurování místních varhan, které se řadí k  nejvzácnějším v rámci celé republiky. Práce probíhaly více jak 3 roky a podíleli se na ní jak varhanáři z České republiky, ale především varhanářský mistr Kristian Wegscheider z Drážďan, který všechny varhanářské práce řídil.

„Tímto koncertem bychom rádi poděkovali všem velkým i malým dárcům, kteří projekt podporovali a bez kterých by dílo nemohlo být nikdy uskutečněno. Největší část nákladů byla postupně hrazena z dotací od města Zlín a z dotace Ministerstva kultury dále pak příspěvků nadací, sponzorskými dary a ze sbírek farníků a poutníků‘ sdělil duchovní správce farnosti P. František Sedláček.