NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Zahrada kněžského semináře slouží i dětem

By Publikováno 12. 7. 2012 24 září, 2019 Aktuality, Školy

Po téměř roce od svého otevření se Církevní mateřská škola Ovečka v Olomouci dočkala také venkovního hřiště. Před více než měsícem bylo otevřeno v areálu Arcibiskupského kněžského semináře a na jeho zprovoznění má zásluhu také dotace města Olomouce.

Olomouc: Církevní mateřská škola Ovečka byla v Olomouci otevřena 1. září 2011 a už od počátku směřovaly snahy jejích pracovníků i rodičů také ke zprovoznění venkovních prostor v areálu nedalekého Arcibiskupského kněžského semináře. Během podzimu se zde konaly brigády za účasti rodičů, kteří při nich upravovali pozemek a odstraňovaly jedovaté rostliny.

Stěžejní úpravy probíhaly na jaře letošního roku na základě podpory ve výši 150 tisíc korun z rozpočtu statutárního města Olomouce. Díky této finanční podpoře mohlo dojít k úpravě hřiště rotavátorováním, dále výsadbou trávy, rostlin, keřů a stromků a také vybudováním plochy pro dětská houpadla.

Firma Truhlářství Kubíček vyrobila a do zahrady zabudovala herní prvky pro děti, jako například mašinku a houpačky s věží. Na bezpečnost herních prvků, jejich certifikaci a správné rozložení na pozemku dohlížela firma TermoDomy BH.

Zahrada CMŠ Ovečka v Olomouci byla dětem zpřístupněna koncem května. Navzdory tomu, že zde stále probíhají konečné úpravy, je dnes zahrada plně využívaná.

Venkovní prostory slouží rovněž pro environmentální výchovu dětí, které se mohou pravidelně starat o políčka s vysazenou zeleninou a květinami. Dnešním dětem žijícím ve městě se tato možnost mnohdy nenabízí a osobní zkušenost se vztahem k přírodě je tak pro ně velkou atrakcí.

Zahrada CMŠ Ovečka v Olomouci vytváří v Arcibiskupském kněžském semináři rajskou zahradu pro herní, odpočinkovou a edukační činnost dětí.

Ilona Hamplová, ředitelka