NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Věřící se vydávají na Světové setkání rodin v Dublinu

By Publikováno 17. 8. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Rodiny

Účastníci z více než stovky zemí světa se příští týden sejdou v irském Dublinu na Světovém setkání rodin, které se koná každé tři roky. Mezi shromážděné, kterých se očekává velké množství – jen na nedělní mši svatou již bylo zcela vyčerpáno všech půl milionu volných lístků – zavítá také papež František, české poutníky doprovodí biskup Josef Nuzík.

První část setkání, plánovaného na 21. až 26. srpna 2018, bude tvořit teologicko-pastorační kongres s tématem „Evangelium rodiny: Radost světu“. Následovat bude návštěva papeže Františka, kterého zde čeká šest veřejných vystoupení. Kromě hlavního města Dublinu navštíví také Národní mariánskou svatyni v Knocku na severozápadě ostrova. (podrobný program Svatého otce)

Na cestu do Irska se připravuje také olomoucký pomocný biskup Josef Nuzík, který zde jako delegát pro rodinu bude zastupovat Českou biskupskou konferenci. „Odjíždím do Dublinu s tím, že se chci spolu s papežem Františkem, spolubratry biskupy, se skupinou českých poutníků i s bratry a sestrami z celého světa za rodiny a jejich každodenní život modlit. Věřím, že modlitba tak velkého společenství církve z celého světa přinese posilu i povzbuzení,“ říká biskup Nuzík a pokračuje: „Moc se těším na poselství papeže Františka, které bude jistě jasným a srozumitelným způsobem směřovat k našim rodinám a k podpoře rodinného a manželského života. Papež František v posledních týdnech mluvil o rodině jako pokladu pro dnešního člověka tísněného spěchem a stresem.“

Nejen ti, kteří dorazí přímo do Dublinu, mohou přitom během Světového setkání rodin získat plnomocné nebo částečné odpustky. Tato možnost je totiž rozšířena také na ty, kdo se události účastní prostřednictvím sdělovacích prostředků.

Jako příprava na setkání byl vytvořen program šesti farních setkání „Amoris: Mluvme o rodině! Buďme rodinou!“ inspirovaný apoštolskou exhortací o lásce a rodině papeže Františka Amoris laetitia („Radost z lásky“). Najdete ho v přiloženém souboru. Setkání doplňují i videa v angličtině s českými titulky. Témata těchto setkání byla také zanimována do krátkých videí dostupných v angličtině, italštině, francouzštině a španělštině na tomto webu.

S využitím textu na www.cirkev.cz