NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Velehradské pouti se zúčastnilo šedesát tisíc poutníků

By Publikováno 5. 7. 2013 24 září, 2019 Aktuality

Několik set kněží, více než dvacet biskupů a celkem šedesát tisíc poutníků se dnes, v pátek 5. července 2013 sešlo na Velehradě, aby zde oslavili poutní mši svatou, vrchol letošního cyrilometodějského jubilea. Kromě věřících a zástupců veřejného života v ČR se bohoslužby zúčastnili také poutníci ze všech okolních států i z dalších zemí a jako zvláštní papežský vyslanec jí předsedal chorvatský kardinál Josip Bozanić.

Foto Roman AlbrechtVelehrad: V úvodu bohoslužby, která v prostoru před velehradskou bazilikou začala v 10.30 hodin, přivítal všechny přítomné olomoucký arcibiskup Jan Graubner a přečetl též část listu, jímž Svatý otec kardinála Bozaniće na cyrilometodějské jubileum vyslal. „Zprostředkuj laskavě všem účastníkům této oslavy i všem přítomným naše slova a naši náklonnost, s níž objímáme také všechny pastýře, především arcibiskupa metropolitu pražského Dominika kardinála Duku, který slaví sedmdesáté výročí svého narození, jakož i celé společenství věřících,“ četl olomoucký arcibiskup papežova slova.

Kardinál Bozanić se poté obrátil ke shromáždění a omluvil se všem za svůj přízvuk – celou bohoslužbu se totiž rozhodl slavit v češtině. „S radostí jsem se vydal na cestu na Velehrad, abych zde s vámi jako delegát papeže Františka slavil toto vzácné jubileum. Srdečně vás všechny zdravím,“ řekl také papežský legát v úvodu bohoslužby a dodal: „V tomto Roce víry touto bohoslužbou vzdáváme díky za dar víry a evangelia, které jsme přijali z apoštolského hlásání svatých bratří Cyrila a Metoděje.“

Jeho slovům na zcela zaplněném prostranství kolem baziliky naslouchali – kromě věřících z naší vlasti – také poutníci ze Slovenska, Polska, Maďarska či Rakouska, ale například i Slovinci, kterých se na Velehrad vypravilo celkem čtyřicet autobusů. Biskupy Čech, Moravy a Slezska zase doplnila jedenáct biskupů zahraničních, mimo jiné z Německa, Ruska či Ukrajiny. „Mezi oficiálními hosty byl také prezident ČR Miloš Zeman, představitelé vlády a velvyslanci, zástupci akademické obce, osobnosti neziskového sektoru či dlouholetá patronka setkání Livia Klausová,“ uvedl tajemník projektu Dny lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Foto Roman AlbrechtVe své homilii připomenul kardinál Bozanić svou úlohu papežského vyslance a pokračoval: „Chci dosvědčit papežovu vřelou náklonnost milované církvi v České republice a všem poutníkům ze sousedních zemí, které chovají úctu ke svatým Cyrilu a Metodějovi. Náš Svatý otec František se raduje z oslav tisícího sto padesátého výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu a všechny vás zde shromážděné ze srdce zdraví a žehná vám,“ dodal papežský legát a vysloužil si od shromáždění bouřlivý potlesk.

Věnoval se pak výkladu přečteného evangelního textu a mimo jiné řekl: „Nejlepší překlad evangelia, který přichystali svatí bratři Cyril a Metoděj, byl sám jejich život. Víme, že právě lidé vedení vírou, kteří jsou připraveni žít Kristovu lásku, zanechávají nejviditelnější stopy v lidském srdci i v dějinách národů. Takové stopy dodnes rozeznávají nejen věřící, mohou je pochopit lidé každé doby a kultury.“

Kardinál Bozanić poté připomenul, že přichází také jako „poutník z Chorvatska“, a řekl: „Prvním záhřebským biskupem se v jedenáctém století stal biskup Duch, o kterém dějinný záznam vypovídá, že byl národností Čech. Od té doby až do současnosti vidíme nepřerušenou spojnici mezi chorvatským a českým národem. Naše kultura by byla velice ochuzena, kdyby k ní nepřispěli čeští duchovní velikáni a kdyby neexistovala místa, kde se setkávali Češi a Chorvaté,“ řekl záhřebský kardinál. V závěru své homilie pak svěřil všechny přítomné nebeské do ochrany Panny Marie a zakončil svou promluvu slovy „Bůh žehnej vám, vašim rodinám a vaší vlasti a všem lidem dobré vůle!“

V závěru bohoslužby, kterou v přímém přenosu odvysílala také Česká televize a Český rozhlas, byla také udělena tradiční ocenění České biskupské konference. Řád sv. Cyrila a Metoděje obdrželi P. prof. Petr Piťha, hudební skladatel František Emmert a Jiří Pavlica a pamětní medaili ČBK pak prof. ThDr. Jan Matějka, Miloš Doležal a manželé Raymond a Clarice Marik Snokhousovi.

Plný text homilie kardinála Bozaniće, jeho pověření od papeže Františka a také poselství Svatého otce, které věřícím na Velehradě adresoval, jsou k dispozici na tomto místě. Zdravice přednesená v závěru oslav jménem generální ředitelky UNESCO je umístěna v příloze. Snímky ze slavnostní bohoslužby si lze prohlédnou zde.