NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V ukrajinském dětském domově přibyly nové schody. Přivezla je Charita

By Publikováno 8. 8. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Jak se dostat snadno a rychle na půdu školy či do technických prostor dětského domova. S tím pomohla v srpnu Arcidiecézní charita Olomouc vedení dětského domova v ukrajinských Bortnikách. Zakoupila tam dvoje speciální schodiště, která se dají vysunout dolů a zasunout zpět, takže šetří prostor.

Na shrnovací schody má patent český výrobce, proto se nedají na Ukrajině sehnat. Dar v hodnotě necelých 30 000 korun dopravil na Ukrajinu ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt začátkem srpna. „Jedny tyto schody vedou na půdu školy v areálu dětského domova. Druhé schody postaví přímo do dětského domova pro vstup nad ubytovací prostory, který slouží zároveň jako sklad. Toto unikátní řešení šetří místo, které by jiným řešením chybělo anebo by přístup do půdních prostor byl méně komfortní a více nebezpečný,“ sdělil Václav Keprt.

Dětský domov v Bortnikách podporuje Arcidiecézní charita Olomouc od roku 2003, tedy již 14 let. V současnosti tam našlo útočiště přes třicet chlapců od 6 let až do té doby, kdy ukončí studia. Tento domov je na Ukrajině unikátní tím, že umožní mladým lidem zůstat i po dovršení plnoletosti, odcházejí tak až když jsou připraveni na samostatný život. „Zkrátka v domově to funguje tak, jak je tomu v běžných rodinách. Kromě toho vedení domova počítá i s programy prostřednictvím kterých mladé lidi v jejich samostatném životě doprovází. Ti se zase odvděčují tím, že přicházejí pomáhat do domova například se sezónními pracemi i poté, co už mají vlastní zázemí, práci anebo rodinu,“ dodal Václav Keprt.

Za dar poděkoval Arcidiecézní charitě Olomouc i jejím dárcům ředitel dětského domova v Bortnikách Ruslan Markiv. „Tyto schody jsem poprvé viděl během soukromé návštěvy u ředitele Václava Keprta doma. Jsou praktické a rozhodně je využijeme,“ řekl.

Domov je dnes i díky pomoci Charity do značné míry soběstačný, jeho součástí jsou včelín, malá farma, ovocný sad, třicet dva hektarů pole a zemědělská technika a moštárna. Někteří chlapci se zdokonalují v řemeslu například v autodílně či truhlářské dílně. Součástí areálu domova je vlastní škola, kde chlapci získávají základní vzdělání s intenzivním důrazem na aktivní znalost anglického jazyka.

Karolína Opatřilová, ACHO