NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V soutěži na sochy pro Velehrad byl vybrán vítězný návrh

By Publikováno 20. 1. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Vítězný návrh soch pro VelehradNávrh brněnských autorů Vladimíra Matouška a Radima Horáka byl vybrán v soutěži na realizaci nových soch pro poutní areál na Velehradě. Výtvarné dílo, určené pro pilíře lemující vstup do areálu, má ztvárnit odkaz sv. Cyrila a Metoděje, vítězný návrh bude vytvořen ve spolupráci s Kamenictvím Jan Leitgeb v Blansku.

Komise, složená ze čtyř nezávislých členů a tří členů delegovaných vyhlašovatelem, se sešla ve čtvrtek 12. ledna 2017 a z celkem jedenácti přijatých návrhů vybrala ten vítězný. Jeho autory jsou Vladimír Matoušek a Radim Horák z Brna, realizací má být pověřeno Kamenictví Jan Leitgeb z Blanska.

Vizualizace soch na pilíříchVítězný návrh, jehož rozpočet je vyčíslen na 688 500 Kč, tvoří postavy z bílého kamene se svěšenýma rukama, lze je vnímat jako alegorii učenců. Členové poroty mimo jiné ocenili sochařsky velmi přesvědčivou stylizaci. „Tváře prezentované na přiložených fotografiích modelu působí oduševněle. Bílý pískovec vyniká na pozadí,“ stojí v hodnocení poroty. Protokol o průběhu soutěže je připojen v příloze.

Samotná realizace soch by měla být podpořena z darů, Matice velehradská za tímto účelem vyhlásí sbírku.

(gra)

Příloha:

Protokol o průběhu soutěže (pdf, 1,14 MB)