NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V Prostějově se otevře nová církevní škola

By Publikováno 26. 8. 2015 24 září, 2019 Aktuality

Do nově otevřené církevní základní školy nastoupí v Prostějově od září první žáci. Jako mezistupeň již existujících zařízení, Cyrilometodějského gymnázia a mateřské školy, bude nejprve otevřen šestý ročník s kapacitou 20 žáků, v následujících letech pak přibudou i další.

Prostějov: Snahy o vznik církevní základní školy ve městě, kde Arcibiskupství olomoucké již třiadvacet let úspěšně provozuje gymnázium a od roku 2009 také mateřskou školu, se objevily již před čtyřmi lety. Až nyní však byly završeny úspěchem a od září tak do šesté třídy nově zřízené církevní základní školy nastoupí první děti. „Kapacita je omezena počtem 20 žáků, nyní je jich závazně zapsáno 16 a další dvě žádosti jsou v řízení,“ uvedla vedoucí Centra pro školy při arcibiskupství, Zdislava Vyvozilová.

Podle jejích slov se kapacita bude během dalších let zvyšovat a postupně budou otevírány další ročníky. V tomto roce bude škola prozatímně fungovat v budově gymnázia, od příštího školního roku se počítá s využitím sousední budovy, která do té doby projde rekonstrukcí.

Zřízení základní školy ve městě, kde již fungují zařízení předškolního a středoškolského vzdělávání, je podle Vyvozilové logické. „Těší nás, že velký zájem o zřízení školy projevili sami rodiče a nově otevíraná škola tak má mezi místními obyvateli dostatečnou podporu,“ dodala Zdislava Vyvozilová.

V celé olomoucké arcidiecézi v současné době funguje 19 církevních škol a dvě školská zařízení. Do mateřských škol mohou chodit děti v Olomouci, Zlíně, Přerově, Prostějově, Litovli a Kojetíně, základní školy zřízené přímo arcibiskupstvím fungují ve Zlíně, Kroměříži, Valašském Meziříčí, Uherském Brodě, Veselí nad Moravou a nově v Prostějově, základní školu provozují také sestry voršilky v Olomouci. Církevní gymnázia zřízená arcibiskupstvím mohou studenti navštěvovat v Prostějově, Kroměříži a na Velehradě, gymnázium Německého řádu funguje v Olomouci a tamtéž lze navštěvovat i vyšší odbornou školu sociální Caritas. Sestry dominikánky provozují střední odbornou školu v Bojkovicích, v Olomouci funguje teologický konvikt a ve Staré Vsi u Přerova církevní dětský domov Emanuel.

(gra)