NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V Olomouci se sejde tisíc mladých křesťanů

By Publikováno 7. 4. 2011 24 září, 2019 Aktuality, Mládež

Během papežské návštěvy v roce 1995 proběhlo na Svatém Kopečku u Olomouce setkání Jana Pavla II. s mládeží. Sešlo se tu na osm tisíc mladých lidí a tento zážitek se vryl do paměti všech účastníků i samotného papeže, který jej často zmiňoval. Teď po šestnácti letech bude Jan Pavel II. blahořečen a na Svatém Kopečku se opět sejdou mladí věřící.

Olomouc: Bude to u příležitosti Světového dne mládeže, který zavedl právě minulý papež. V sobotu 16. dubna, den před Květnou nedělí, se tak do katedrály sv. Václava dostaví mladí lidé ve věku od 14 do 26 let z celé olomoucké arcidiecéze. Ta zahrnuje nejen Olomoucký a Zlínský kraj, ale zasahuje i do Pardubického a Jihomoravského. Očekává se, že dorazí tisíc mladých věřících. V katedrále je přivítá arcibiskup Jan Graubner a pak se vydají přes Bělidla, Chválkovice a Samotišky na pěší pouť k bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku.

Tam bude program pokračovat přenáškami na nejrůznější témata. Mezi devíti přednášejícími je například hlavní vojenský kaplan v ČR mjr. Jaroslav Knichal, který bude mluvit o duchovní službě v armádě a etice vojáků v zahraničních misích, nebo kněz a vysokoškolský učitel Vladimír Slámečka, jehož přednáška se bude týkat vztahu vědy a víry a různých pohledů na vznik světa. Celé setkání zakončí bohoslužba s biskupem Josefem Hrdličkou.

Oproti minulým setkáním bude letos probíhat i předprogram. Účastníci, kteří dorazí už v pátek 15. dubna, ale i široká veřejnost uvidí od 20.00 hodin v kostele Panny Marie Sněžné na náměstí Republiky živé pašije. Moderní muzikálové zpracování příběhu Ježíšova ukřižování secvičila skupina mladých lidí z východních Čech. K textu Janova evangelia složil hudbu je Petr Jiříček a kromě něj v představení účinkuje více než padesát herců, zpěváků, hudebníků a tanečnic. Amatérský soubor, který však překvapuje svou profesionalitou, už má za sebou sedm koncertů. Všechny vzbudily velký ohlas a přilákaly do kostela davy lidí.

Jan Pilař, Centrum pro mládež