NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V novém školním roce se otevírá učiliště i opravené prostory gymnázia

By Publikováno 29. 8. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Školy

Také na církevních školách v olomoucké arcidiecézi začíná v pondělí 3. září 2018 nový školní rok. Poprvé se v něm otevřou brány nové učňovské školy zaměřené na lesnictví a zemědělství, nově rekonstruované prostory nabídne studentům Arcibiskupské gymnázium. Ve Valašském Meziříčí naopak slaví už čtvrtstoletí fungování církevní ZŠ.

Střední odborná škola svatého Jana Boska, kterou v Kroměříži zřizuje Arcibiskupství olomoucké, nabízí uchazečům tříleté učební obory s výučním listem a později možností dvouleté maturitní nástavby. V prvním roce otevírá obory „Lesní mechanizátor“, „Opravář lesnických strojů“ a „Zemědělec – farmář“.

„Výběr nabídnutých oborů je daný možnostmi. Po restitucích církev podniká v lesnictví a zemědělství, Zlínský kraj přitom lesnickou školu nemá,“ vysvětlil olomoucký arcibiskup Jan Graubner a dodal: „Na založení učňovské školy myslím už dlouho, ale doposud nebyly vhodné okolnosti.“

Podle Zdislavy Vyvozilové z arcibiskupského Centra pro školy je cílem nové vzdělávací instituce umožnit mladým lidem všestranný osobnostní a profesní rozvoj v křesťanském duchu, reprezentovaném tradicí katolické církve. „Staví na hodnotách, jako je víra, odbornost a celkový růst žáků, na rodinných prvcích vzájemné důvěry a otevřenosti, pozorného a lidského přístupu k žákům i zdravé náročnosti, na spoluzodpovědnosti a profesionálním růstu pedagogů i na spolupráci s rodiči a absolventy,“ uvedla Vyvozilová.

Součástí školy, která využívá volné prostory v budově stávající SOŠ hotelové a služeb v ulici Na Lindovce, je také internát a středisko volného času. Péči o studenty zde arcibiskupství svěřilo do rukou řádu Salesiánů Dona Boska. „Salesiánská výchova je založená na přesvědčení, že všechno důležité má mladý člověk uloženo v sobě a my mu chceme pomoci, aby to objevil a rozvíjel,“ řekl školní kaplan P. František Bezděk z Fryštáku.

Arcibiskupské gymnázium v novém

Rekonstruované prostředí čeká začátkem září také studenty Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. V průběhu dvou prázdninových měsíců se zde podařilo opravit 24 učeben, 6 kabinetů a 1 vychovatelnu, 6 pokojů domova mládeže, 2 sociální zařízení, archiv knihovny a přilehlé chodby a schodiště. Zároveň byl v budově pořízen nový výtah a také nové rozvody internetu včetně serveru a potřebných licencí.

Opravy na gymnáziu letos probíhaly ve dvou samostatných projektech. V rámci dotačního titulu ministerstva pro místní rozvoj (IROP) získala škola dotaci na projekt „Kvalitní vzdělávání v odborných učebnách Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži“, při kterém bylo opraveno 21 odborných učeben, zajištěn bezbariérový přístup do školy, pořízena nová internetová síť a zakoupeno vybavení příslušných učeben.

Vedle toho další etapou pokračoval i několikaletý projekt celkové rekonstrukce Arcibiskupského gymnázia: v jeho prostorách došlo mimo jiné ke kompletní výměně elektroinstalací, vody, odpadů, podlah, dveří, oken, omítek a výmalby. Celkové náklady obou projektů dosáhly v letošním roce výše přesahující 55 milionů Kč, z toho 26,2 mil. tvoří dotace čerpané z fondů EU a státního rozpočtu ČR a 29 mil. náklady zřizovatele, tedy Arcibiskupství olomouckého.

„Celá stavba byla především časově velmi náročná. Školní rok jsme ukončili o týden dřív, přesto se práce podařilo zvládnou jen s velkým úsilím. Nyní nastává doba realizace: do nově opravených prostor budou na workshopy přicházet žáci základní školy a zároveň zde pedagogové z partnerských vysokých škol – Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého – budou přednášet pro naše studenty. Ti tak budou mít možnost zúčastnit se vysokoškolských přednášek přímo na půdě školy a seznámit se s nejnovějšími poznatky v oblasti dané vědy,“ uvedl ředitel Arcibiskupského gymnázia Jan Košárek.

Čtvrtstoletí církevního školství ve Valašském Meziříčí

Nejen novinky budou ovšem provázet zahájení dalšího školního roku. Ve Valašském Meziříčí oslaví tamní Základní škola Salvátor 25 let své existence. Je jedinou církevní školou v celém vsetínském okrese, vznikla roku 1994 z iniciativy několika katolických aktivistů a jejich rodin a v současnosti ji navštěvuje okolo 170 žáků.

„Děti na naší škole pocházejí většinou z křesťanských rodin nebo z rodin nevěřících, které jsou ke křesťanství tolerantní. V průběhu školní docházky vedeme děti  k úctě k člověku bez ohledu na jeho věk či vývojové stádium, k lásce k vlasti a k jejím křesťanským kořenům a ke zdravé toleranci a asertivitě vůči okolí. Naše škola vyučuje podle školního vzdělávacího programu Naděje, v duchu křesťanských zásad. Během školního roku slavíme s dětmi křesťanské svátky a prožíváme s nimi události církevního roku,“ říká ředitel školy Hynek Mikušek.

Jednu novinku ovšem i jeho škola v letošním roce nabízí. „Zřídili jsme církevní dětskou skupinu ‚Rybičky‘ jako alternativu mateřské školy a během prázdnin jsme pro ně připravili zrekonstruované prostory,“ říká Mikušek. Tyto místnosti také v pondělí 3. září požehná arcibiskup Graubner, a to bezprostředně po mši svaté, kterou bude v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie celebrovat od 8.00.

Také dvě výše zmíněné školy v Kroměříži zahájí v pondělí školní rok modlitbou. Bohoslužbu pro Arcibiskupské gymnázium bude od 9.30 v kostele sv. Mořice slavit pomocný biskup Antonín Basler. Arcibiskup Graubner pak bude od 11.00 celebrovat mši svatou pro žáky a pracovníky Střední odborné školy svatého Jana Boska, a to v klášterní kapli sv. Kříže na Koperníkově ulici v Kroměříži. Po jejím skončení prostory učňovské školy v ulici Na Lindovce požehná.

Arcibiskupství olomoucké je zřizovatelem šesti mateřských škol (v Olomouci, Zlíně, Přerově, Prostějově, Litovli a Kojetíně), šesti škol základních (ve Zlíně, Prostějově, Kroměříži, Valašském Meziříčí, Uherském Brodě a Veselí nad Moravou) a tří gymnázií – kromě Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži ještě v Prostějově a na Velehradě. V Olomouci dále arcibiskupství provozuje vyšší odbornou školu sociální Caritas a v Kroměříži zmíněnou střední odbornou školu. Dalšími zřizovateli církevních škol na území olomoucké arcidiecéze jsou Římská unie řádu sv. Voršily, která vede základní školu v Olomouci, Řád bratří a sester Německého domu Panny Marie v Jeruzalémě, který v Olomouci provozuje gymnázium, a Česká kongregace sester dominikánek, která vede střední školu pedagogickou a sociální v Bojkovicích.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého