NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V maďarském Vácu si připomněli olomouckého kanovníka, který povznesl místní diecézi

By Publikováno 16. 5. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Třísté výročí jmenování svého biskupa Michaela Friedricha von Althann oslavili v závěru minulého týdne v severomaďarském městě Vác. Dvoudenních oslav se zúčastnil také biskup Antonín Basler jako zástupce olomoucké metropolitní kapituly, jejímž členem byl Althann před svým jmenováním do Vácu.

„Jmenováním Michaela Friedricha von Althann biskupem města a diecéze Vác, které ovšem byly po dlouhém období turecké nadvlády zcela zničeny, se roku 1718 začala mimořádně rychlá a úspěšná obnova diecéze. Pozoruhodné je, že tento šlechtic a pozdější kardinál byl předtím také kanovníkem olomoucké kapituly. Na konferenci zaznělo, že ono rychlé obnovení diecéze se podařilo i díky tomu, že biskup Althann přenesl do své diecéze způsob řízení, s jakým se seznámil v Olomouci,“ upozornil biskup Basler.

Oslavy ve městě, které leží severně od Budapešti, zahájila v pátek 11. května konference a po ní koncert. „Na druhý den dopoledne jsme v místní katedrále Panny Marie Nanebevzaté slavili bohoslužbu a po ní se průvodem vydali k obnovenému althannovskému kříži vedle katedrály,“ popsal biskup Basler. Po požehnání kříže se průvod odebral do rozlehlé krypty pod katedrálou, k hrobům biskupů, kde jako projev vděčnosti položil k hrobu kardinála Althanna věnec současný diecézní biskup Mikuláš Beer, dále přítomní příslušníci rodu Althannů a také biskup Basler jako zástupce Metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci.

(gra)