NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V Kroměříži vznikne nová církevní škola, zaměří se na lesnictví a zahradnictví

By Publikováno 13. 11. 2017 24 září, 2019 Aktuality

O střední odbornou školu s obory zaměřenými na lesnictví, zemědělství a zahradnictví se od příštího školního roku rozroste nabídka církevního školství v regionu. Střední odbornou školu svatého Jana Boska zřizuje v Kroměříži Arcibiskupství olomoucké.

Škola, která zahájí výuku 1. září 2018, nabídne uchazečům tříleté učňovské obory s maturitní nástavbou. V prvním roce otevírá obory Lesní mechanizátor, Opravář lesnických strojů, Zemědělec – farmář a Zahradník. V posledním jmenovaném přitom bude možné vybírat ze tří zaměření: Zahradník pro pěstování lesa, Zahradník pro okrasné zahradnictví a Zahradník se zaměřením na vinohradnictví a vinařství.

„Výběr nabídnutých oborů je daný možnostmi. Po restitucích církev podniká v lesnictví a zemědělství, Zlínský kraj přitom lesnickou školu nemá,“ vysvětlil zaměření nové školy olomoucký arcibiskup Jan Graubner a dodal: „Na založení učňovské školy myslím už dlouho, ale doposud nebyly vhodné okolnosti.“

Podle Zdislavy Vyvozilové z arcibiskupského Centra pro školy je cílem nové vzdělávací instituce umožnit mladým lidem všestranný osobnostní a profesní rozvoj v křesťanském duchu, reprezentovaném tradicí katolické církve. „Bude stavět na hodnotách, jako je víra, odbornost a celkový růst žáků, na rodinných prvcích vzájemné důvěry a otevřenosti, pozorného a lidského přístupu k žákům i zdravé náročnosti, na spoluzodpovědnosti a profesionálním růstu pedagogů i na spolupráci s rodiči a absolventy,“ uvedla Vyvozilová. Škola se zaměří především na žáky z věřících rodin, je ale otevřena všem zájemcům, kteří jsou ochotni respektovat její hodnoty.

Součástí školy, která využije volných prostor v budově stávající SOŠ hotelové a služeb v ulici Na Lindovce, bude také internát a středisko volného času. Péči o studenty zde arcibiskupství svěří do rukou řádu Salesiánů Dona Boska. „Salesiánská výchova je založená na přesvědčení, že všechno důležité má mladý člověk uloženo v sobě a my mu chceme pomoci, aby to objevil a rozvíjel,“ řekl salesiánský kněz P. František Bezděk z Fryštáku. Osobnostnímu rozvoji žáků bude podle něj sloužit výchovný a pastorační program založený na preventivním výchovném systému. „Ten se opírá o tři základní pilíře: rozum, víru a laskavost,“ dodal P. Bezděk.

Souběžně s přípravami na zřízení školy také Arcibiskupství olomoucké vyhlásilo výběrové řízení na obsazení pozice ředitele, uchazeči se mohou hlásit do 20. prosince (podrobnosti lze najít na tomto místě). Bližší informace o možnostech studia na nově zřizované škole poskytne arcibiskupství počátkem roku 2018.

Přímo v Kroměříži už Arcibiskupství olomoucké provozuje církevní základní školu a také Arcibiskupské gymnázium. Celkem je arcibiskupství zřizovatelem šesti mateřských škol (v Olomouci, Zlíně, Přerově, Prostějově, Litovli a Kojetíně), šesti škol základních (vedle Kroměříže je to dále ve Zlíně, Prostějově, Valašském Meziříčí, Uherském Brodě a Veselí nad Moravou) a tří gymnázií – kromě Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži ještě v Prostějově a na Velehradě. V Olomouci dále arcibiskupství provozuje vyšší odbornou školu sociální Caritas. Dalšími zřizovateli církevních škol na území olomoucké arcidiecéze jsou Římská unie řádu sv. Voršily, která vede základní školy v Olomouci, Řád bratří a sester Německého domu Panny Marie v Jeruzalémě, který v Olomouci provozuje gymnázium, a Česká kongregace sester dominikánek, která vede střední školu pedagogickou a sociální v Bojkovicích.

(gra)