NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Upřesnění ke zprávě ČRo: výchovný ústav ve Chvalčově nekončí kvůli restitucím

By Publikováno 17. 2. 2014 24 září, 2019 Aktuality

Na webových stránkách Českého rozhlasu se v minulém týdnu objevila zpráva nazvaná „Výchovný ústav ve Chvalčově skončí, areál je součástí církevních restitucí“. Považujeme za nutné uvést některé v ní uvedené informace na pravou míru.

Olomouc: Zmiňovaný článek (který je dostupný na tomto místě) totiž vedle sebe staví rozhodnutí o zrušení ústavu a skutečnost, že areál je „součástí církevních restitucí“, což vytváří dojem, jako by možné nároky vzniklé v souvislosti s procesem majetkového narovnání mezi státem a církvemi byly důvodem zrušení ústavu.

Skutečnost je ovšem taková, že o zrušení výchovného ústavu ve Chvalčově na Kroměřížsku se diskuze vedly již dávno předtím, než začal platit zákon č. 428/2012 Sb., tedy zákon o majetkovém narovnání. (Odkazujeme například na přepis interpelací v Poslanecké sněmovně PČR ze dne 10. října 2010, kde se osud ústavu probíral a o „restitucích“ zde nepadlo ani slovo – odkaz zde.) Již od této doby, tedy od roku 2010, je také zařízení v útlumu a v současné době je v něm umístěno jen šest chovanců.

Arcibiskupství olomoucké o areál výchovného ústavu požádalo, neboť tyto budovy v minulosti sloužily jako sídlo polesí Chvalčov s hospodářským zázemím. Předmětem žádosti byly rovněž navazující pozemky v areálu ústavu s výjimkou těch, které podle zákona vydat nelze.

(gra)