NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Trvalí jáhni i jejich rodiny se setkali při duchovní obnově

By Publikováno 24. 11. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Od 3. do 5. listopadu 2017 se na Svatém Hostýně konala rekolekce pro trvalé jáhny olomoucké arcidiecéze a jejich rodiny. Časem setkání i ztišení jáhny svým slovem doprovázel arcibiskup Jan Graubner, jejich manželky P. Antonín Krasucki OP – který ochotně zastoupil pro nemoc nepřítomnou MUDr. Jitku Krausovou – a dětem pak nabídla pestrý program Anežka Hájková. O organizaci se postarali rektor kněžského semináře P. Pavel Stuška a vedoucí oddělení pro trvalé jáhny jáhen Jiří Kočenda.

Tématem rekolekce bylo Boží slovo inspirující slovo lidské. Kromě přednášek byl prostor také pro modlitbu, osobní setkávání i odpočinek. Jáhni mezi sebou uvítali také ty, kdo se na službu připravují a kdo o přípravě uvažují. Při nedělní bohoslužbě v bazilice pak dva z těchto mužů pověřil arcibiskup Jan službou lektora.

Za velmi vzácnou považuji přítomnost diecézního biskupa mezi jáhny a také to, že svého naplnění došly úvahy o péči věnované rodinám jáhnů, které jsou jejich službou nejen požehnány, ale i omezeny. Naše situace a zkušenosti jsou specifické, a tak si velmi cením každého nahlédnutí do života ostatních rodin.

Užitečnou a příjemnou byla také věková pestrost: nejstarší z přítomných jáhnů letos oslavil 85. narozeniny, současně mezi námi byly i malé děti. Pestrost je vůbec pro službu jáhnů typická – tolik různých míst, forem a příležitostí, o kterých jsme slyšeli při úvodním představování, ukazuje, že nemá pravdu ta stará hádanka: „Liturgická okrasa na pět?“.

Veronika Černušková