NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Tisíce lidí oslavily v Olomouci diecézní eucharistický kongres

By Publikováno 18. 5. 2015 24 září, 2019 Aktuality

Diecézní vyvrcholení letošního Národního eucharistického kongresu se v pátek a sobotu 15.–16. května 2015 uskutečnilo v Olomouci. Program pamatoval na děti navštěvující výuku náboženství, na mladé lidi i na všechny věřící a celkem se ho zúčastnilo přes šest tisíc lidí. Během kongresu byl také ohlášen vznik diecézního společenství adorátorů.

Mše svatá pro děti v rámci Diecézního eucharistickýho kongresu. Foto Jirka RegentOlomouc: Dvoudenní oslava byla zahájena v pátek programem pro děti, které do Olomouce přijely se svými katechety či kněžími v rámci výuky náboženství. Dopolední mši svatou pro ně v Korunní pevnůstce slavil olomoucký arcibiskup Jan Graubner a homilii přednesl světící biskup Josef Hrdlička.

Vyjmenoval v ní čtyři nejpoužívanější výrazy každého jazyka – děkuji, prosím, promiň a mám tě rád – a vysvětlil, že stejně tak existují čtyři druhy modlitby – děkovná, prosebná, kajícná a modlitba chvály. V závěru pak zmínil v té době vrcholící hokejové mistrovství a řekl: „Když se do něčeho pouštíme bez Ježíše, jsme v oslabení, zato s ním hrajeme přesilovku. On dává dokonalé přihrávky a je jenom na nás, jestli je proměníme.“

Mše svatá pro děti v rámci Diecézního eucharistickýho kongresu. Foto Jirka RegentNa odpoledne bylo připraveno divadelní představení Teátru Víti Marčíka, sportovní a soutěžní disciplíny či prohlídky vybraných památek. Setkání pak děti ukončily při adoraci v jednom ze šesti olomouckých kostelů.

Eucharistie buduje společenství

Rozmlouvat s eucharistickým Kristem v rámci diecézního kongresu přišli také mladí lidé. Program pro ně zahájila večerní mše svatá v katedrále a arcibiskup Graubner je ve svém kázání povzbudil, aby se poučili od společenství prvních křesťanů. „Nic se tam neříká, že by řešili problémy a měli spory, že by dělali reklamu či nábor, že by někoho lanařili. Ne, oni byli plní radosti, a proto byli v oblibě a lidé se k nim přidávali,“ zopakoval obsah novozákonních textů o prvotní církvi a dodal: „Vaše společenství taky poroste, když bude vyzařovat ušlechtilou radost.“

Mše svatá pro děti v rámci Diecézního eucharistickýho kongresu. Foto Jirka RegentTu je podle arcibiskupa Graubnera možné získat jen tehdy, nechá-li člověk v sobě působit Ducha svatého. Vyjmenoval pak tři charakteristiky prvních křesťanů – setrvávání v apoštolském učení, vytváření společenství a také společná eucharistie a modlitba. „Eucharistie buduje společenství,“ řekl v závěru své homilie olomoucký arcibiskup a dodal: „Modlím se za to, aby prožití eucharistického kongresu bylo obdarováním pro každého z vás a velkým impulsem pro mladá společenství ve vašich farnostech.“ Po mši svaté pak následovala adorace s řeholníky a také večer chval.

„Eucharistická hodina“ před Nejsvětější svátostí i s potřebnými

Diecézní eucharistický kongres. Foto Pavel Langer / Člověk a víraHlavní část sobotního programu, k němuž se do Olomouce shromáždilo na dva tisíce věřících z celé arcidiecéze, byla zahájena v 10.00 hodin a účastníci si mohli vybrat jednu z pěti přednášek, věnovaných například liturgického slavení, plodům svatého přijímání či vztahu mezi eucharistií a rodinou. Po přednášce a následné adoraci se pak účastníci vydali z jednotlivých kostelů průvodem do katedrály sv. Václava a zde v 15.00 hodin začala mše svatá, kterou slavil arcibiskup Graubner.

Ten ve své homilii opět připomenul příklad prvních křesťanů, o nichž se zmiňovalo první čtení této mše, a zmínil, že „láska pro ně byla víc než majetek, byli svorní, v radosti a s upřímným srdcem chválili Boha, byli oblíbení a stále jich přibývalo.“ Pokračoval pak vzpomínkou na svou první návštěvu Svaté země a především Kalvárie, kde si uvědomil, že stejně mimořádná událost jako zde se odehrává při každé mši svaté. „Co udělat pro to, aby nám došlo, oč při mši jde, s kým se tu setkáváme, koho to přijímáme?“ položil pak otázku a připodobnil věřící k emauzským učedníkům z evangelního textu, kteří odcházejí z kostela unavení a zklamaní a nevnímají přitom, jak se vzdalují od Boha. „On však nepoznán kráčí s nimi. Dává příležitost sdělit se, otevřít srdce, nabízí Boží slovo,“ dodal arcibiskup Graubner.

Diecézní eucharistický kongres. Foto Miroslav Snopek / Člověk a víraJako nabídku, jak lidé mohou prodloužit eucharistickou slavnost do běžného života a pravidelně prohlubovat svůj vztah s Kristem, má podle olomouckého arcibiskupa sloužit obnovené diecézní společenství adorátorů nazvané Eucharistická hodina. „Členství vzniká zapsáním do matriky na arcibiskupství. Přihlásit se je možné přes kteroukoliv farnost. Členové se snaží prožít půl hodiny s Pánem Ježíšem u svatostánku každý týden, minimálně však jednou za měsíc. Snaží se podle svých možností být na mši svaté častěji, než je povinné. Snaží se sloužit Pánu Ježíši v potřebných,“ shrnul stručně zásady nového společenství, které je svěřeno pod ochranu sv. Jana Sarkandra, a své kázání uzavřel slovy: „Kéž Pán Ježíš buduje Boží království v srdcích těch, kteří se mu otevírají. Kéž skrze ně přinese uzdravení do našich rodin.“

(Fotografie z průběhu kongresu jsou k dispozici na tomto místě)

(gra)