NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Světový den nemocných připomenou bohoslužby s pacienty i posezení ve sklípku

By Publikováno 4. 2. 2019 24 září, 2019 Aktuality, Nemocní

V pondělí 11. února 2019, o památce Panny Marie Lurdské, si církev připomíná Světový den nemocných. U příležitosti letošního dvacátého sedmého ročníku se v Arcidiecézi olomoucké uskuteční řada setkání.

V úterý 5. února odpoledne zavítá arcibiskup Jan Graubner do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Po setkání s členy managementu bude pro nemocné a zdravotníky v 15.30 slavit mši svatou v sále Centra klinické gerontologie.

V pondělí 11. února se pak arcibiskup pozdraví s představiteli Fakultní nemocnice Olomouc a navštíví pacienty na Oddělení geriatrie a 2. interní kliniky.

V tentýž den se uskuteční také setkání pomocného biskupa Josefa Nuzíka s vedením, lékaři a personálem Vojenské nemocnice Olomouc, mimo jiné s ředitelem Martinem Svobodou a jeho náměstkyní Hanou Zrníkovou. Poté biskup Nuzík navštíví pacienty na vybraných odděleních a v 16.45 bude v místním kostele sv. Štěpána sloužit mši svatou za všechny pacienty a zaměstnance.

Ve čtvrtek 14. února v 16.00 bude v Uherskohradišťské nemocnici sloužit mši svatou P. Antonín Klaret Dabrowski, OFM, tamní nemocniční kaplan. Pro zájemce se pak téhož dne od 18.00 uskuteční krátká pouť s modlitbou křížové cesty. Začátek putování je u Slováckého divadla a konec u kaple sv. Rocha. Po skončení pobožnosti jsou účastníci zváni k přátelskému posezení do sklípku U Lisu.

V tento den také proběhne oslava svátku dne nemocných v přerovské nemocnici. Od 14.30 bude v LDN I (5. patro) sloužena mše svatá s udílením svátosti nemocných.

Ve středu 20. února v 18.00 se pak biskup Josef Nuzík setká s lékaři a zdravotníky při slavení mše svaté v olomouckém dominikánském kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie (Slovenská 14). Po jejím skončení následuje přednáška Františka Zakopala s názvem „Jak zvýšit psychickou odolnost aneb Nové přístupy na zvládnutí škodlivého stresu“.

Marta Hošťálková, koordinátorka nemocničních kaplanů v arcidiecézi