NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Svatá Ludmila se vrací na Velehrad

By Publikováno 15. 6. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Lebka sv. Ludmily, první české světice a jedné z patronek naší země, patří k nejvzácnějším skvostům Svatovítského pokladu. U příležitosti 100. výročí Československa a 25. výročí od zasvěcení našeho národa Panně Marii budou mít poutníci ojedinělou možnost uctít tuto relikvii také během Dní lidí dobré vůle.

Svatá Ludmila je právem po staletí vnímána jako matka národa. Stojí u kořenů naší státnosti, protože její manžel (kníže Bořivoj) je první historicky doložený Přemyslovec. Podle tradice přijala křest na posvátném Velehradě z rukou moravského arcibiskupa sv. Metoděje spolu se svým manželem. Podle legendy od sv. Metoděje obdržela kovový reliéf byzantského původu s vyobrazením Panny Marie, který poté darovala sv. Václavovi.

Kromě výjimečných akcí je tato vzácná relikvie vystavena k uctění pouze jeden den v roce, a to na svátek svaté Ludmily 16. září na Pražském hradě. Po zbytek roku jsou ostatky uloženy v pokladnici svatovítské katedrály na čestném místě v blízkosti lebky svatého Vojtěcha a svatého Václava.

Tuzemská patronka, v Rusku zvaná často Ludmila Česká, je důležitou světicí i pro ruské pravoslaví a jako první svatořečenou ženu ji uctívají všichni pravoslavní Slované.

U příležitosti 100. výročí založení Československa a 25. výročí od zasvěcení našeho národa Panně Marii na Velehradě, budou mít poutníci ojedinělou možnost uctít lebku sv. Ludmily v kapli baziliky u hrobu „tatíčka Stojana“, olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana.

Zdroj: www.velehrad.eu