NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Studenti Arcibiskupského gymnázia putovali za papežem

By Publikováno 23. 11. 2017 24 září, 2019 Aktuality

V pondělí 13. listopadu 2017 se více jak stočlenná skupina studentů Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži vydala na pouť do Říma. Část výpravy tvořili členové školního sboru AVE a další část schola a ministranti místního gymnázia.

Již v počátku bylo jasné, co je úkolem celé výpravy. Jednak ujistit Svatého otce, že je Česká republika připravena uspořádat Světové dny mládeže a také připomenout si výročí Sametové revoluce i výročí svatořečení Anežky České.

Studenti byli přítomni na středeční generální audienci, která probíhala na Svatopetrském náměstí. Většina z nich se jí účastnila v krojích. Svatý otec František po promluvě navštívil českou výpravu a s některými se osobně velmi přátelsky a srdečně pozdravil. Poté ke studentům také zavítal kardinál Dominik Duka a představitelé diplomacie – senátorka Miluše Horská, primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová a olomoucký primátor Antonín Staněk, které doprovázel velvyslanec u Svatého stolce Pavel Vošalík.

Ve večerních hodinách čekal školní sbor AVE významný úkol. Uspořádat pro místní a zvané koncert v koleji Nepomucenum, což se podařilo na výbornou. Nejprve zazněl zpěv české státní hymny a následoval koncert pro návštěvníky večera. Pro velký zájem sbor AVE ještě pokračoval svým vystoupením v místní kapli. Na koncertě zazněly skladby českých mistrů – např. A. Dvořáka a dalších světových skladatelů. Vše se setkalo s velkým ohlasem.

Slavnostní večer pokračoval za doprovodu cimbálové muziky, kterou obstarala výprava ze Stojanova gymnázia na Velehradě. Celý večer byl naplněn velmi příjemnou atmosférou, která vyústila společným zpěvem a tancem skoro všech zúčastněných.

„Svatému otci i světu jsme ukázali, že česká mládež má radostná a otevřená srdce. Obrovským povzbuzením pro všechny bylo osobní setkání s papežem Františkem, který za námi přišel po našem krátkém zpěvu na Svatopetrském náměstí,“ pochvalovala si Helena Jurčíková.

Také její kolegyně Markéta Kubátová bude na setkání se Svatým otcem vzpomínat. „Usmíval se, žehnal, dotýkal se nás a dával nám pociťovat, že stojí za námi a není od nás daleko. To pro mě hodně znamenalo. Zeptala jsem se ho španělsky, zda si s ním mohu udělat fotku, a on odpověděl ‚Sí‘,“ dodala.

(ag)

Fotogalerie (další snímky jsou k dispozici zde, zde a zde)