NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Stojanovo gymnázium Velehrad dobývá Řím

By Publikováno 6. 12. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad reprezentující obec Velehrad, Zlínský kraj a církevní školství České republiky se 5. prosince 2017 vrátil z XXVIII. ročníku prestižního mezinárodního festivalu „Chorus Inside Advent“, který se na začátku prosince konal v Římě.

Naše těleso pod vedením sbormistra Filipa Macka zde zažilo nebývalý úspěch. Ve velké konkurenci sborů z Itálie, Ruska, Chorvatska a Indonésie vybojoval ve své kategorii zlaté pásmo, kde získal 25 z možných 30 bodů. Jako lepší ze všech pěveckých sborů celého festivalu (který získal 28,5 bodu) byl ohodnocen jen sbor z Ukrajiny, který však soutěžil v kategorii folkloru a jednalo se o vysokoškolské studenty připravující se na dráhu profesionálních sbormistrů.

Dalším nečekaným úspěchem bylo pro našeho dirigenta Filipa Macka získání hlavní ceny „Diploma Best Conductor“ napříč všemi kategoriemi za jeho dirigentský výkon. Jednotlivé výkony hodnotila odborná porota složená z předních italských odborníků na sborový zpěv.

Pobyt v Římě však nebyl jen ve znamení soutěžního klání. Stihli jsme v doprovodu festivalového průvodce navštívit řadu významných památek, jako např. Svatopetrskou baziliku ve Vatikánu i další hlavní římské baziliky, prohlédli jsme si i Koloseum, Forum romanum, Piazza Navona či Fontanu di Trevi. Nezapomněli jsme ani na hrob sv. Cyrila v bazilice sv. Klimenta, kde jsme si připomněli své křesťanské kořeny. Největší dojem na naše studenty udělal Pantheon, kde proběhl zahajovací koncert festivalu. Díky skvělé poloze našeho hotelu, který se nachází v sousedství baziliky Santa Maria Maggiore, jsme se mohli účastnit i zdejších ranních bohoslužeb, které jsme obohatili liturgickým zpěvem.

Účast na soutěži byla finančně podpořena Zlínským krajem a Nadací Synot. Naši studenti byli z celého programu doslova nadšení a touží se do Věčného města vracet.

Barbora Hegrová