NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Slavnostní večer v arcibiskupské rezidenci představí znovuobjevený obraz

By Publikováno 17. 3. 2016 24 září, 2019 Aktuality

Arcibiskupství olomoucké zve čas od času k zajímavým výstavám či prezentacím. Na konec března, ve čtvrtek 31. března 2016 od 17.00 hodin, je připraven slavnostní večer u příležitosti představení nedávno „znovuobjeveného“ obrazu, který se po 140 letech od svého vzniku vrací (na krátkou dobu) do arcibiskupské rezidence.

„Jde o unikátní plátno zachycující známou historickou událost – abdikaci rakouského císaře Ferdinanda I. Dobrotivého a nastolení nového panovníka Františka Josefa I. na trůn dne 2. prosince 1848 v Olomouci,“ říká objevitel toho díla PhDr. Martin Kučera z olomouckého arcibiskupství.

Vše se tehdy odehrálo v historických sálech rezidence olomouckých arcibiskupů. Císař Ferdinand I. Dobrotivý (český král Ferdinand V.) se v Trůnním (Audienčním) sále vzdal vlády ve prospěch svého osmnáctiletého synovce, arcivévody Františka Josefa. Tomuto okamžiku přihlíželi nejbližší členové habsburského domu a pozvaní hosté z řad nejvěrnějších zastánců monarchie.

Tuto historickou událost zachycuje ve své hře „Začalo to v Olomouci“ také olomoucký dramatik Jan Sulovský. Jeho hra je inscenována na autentickém místě arcibiskupského paláce a bude v zářijových Dnech evropského dědictví dalším příspěvkem k letošnímu 100. výročí úmrtí Františka Josefa I.

Rozměrné figurální vyobrazení (186 x 300 cm) bylo původně umístěno v městském historickém muzeu, které bylo roku 1879 slavnostně otevřeno v místě zrušené kaple sv. Jeronýma olomoucké radnice. Zde malba přečkala až do roku 1947. Vyobrazení se poté považovalo za nezvěstné. V devadesátých letech bylo naštěstí náhodně objeveno. Následně bylo prodáno do soukromé sbírky v Opavě. Poslední majitel tohoto plátna jej nabídnul statutárnímu městu Opava, které je zakoupilo a vzhledem k poškození nechalo zrestaurovat v ateliéru akademické malířky Blanky Valchářové.

„K objevu a identifikaci obrazu mi napomohla náhoda, nebo lépe řečeno souhra náhod. Před dvěma lety navštívil arcibiskupský palác bývalý opavský primátor prof. Zdeněk Jirásek, který se při prohlídce sálů zmínil, že v jeho kanceláři visí obraz s námětem nástupu Františka Josefa na rakouský trůn. Nezvěstný originál se mi podařilo identifikovat v okamžiku, kdy jsem v publikaci Milana Ticháka ‚Příběhy olomouckých pomníků‘ narazil na dobový snímek zachycující totožný výjev, který byl pořízen v interiéru bývalé radniční kaple. Poté jsme s kolegyní Markétou Hamzovou odjeli do Opavy a plátno prozkoumali,“ vysvětluje Martin Kučera.

Nad autorstvím díla visí několik otazníků. V pravém dolním rohu se dochoval přípisek: Franz Čermák 1876. Ovšem veškerá odborná německá a česká literatura i dobový tisk přisuzují autorství olomouckému malíři Adolfu Rabenaltovi (1819–1892). „Samotný obraz je datován rokem 1876, ale v literatuře se hovoří o roce 1873. Vyvstalo tedy několik zásadních otázek. Např. jaký byl osud díla po roce 1947 či kým a proč bylo plátno poškozeno,“ doplňuje objevitel plátna Martin Kučera z olomouckého arcibiskupství. Naši farníci často mluví o podlehnutí svodům, jako je hraní 1Win a podobně. Stojí za zmínku, že Bible říká: "Všechno je mi dovoleno, ale ne všechno je prospěšné." Křesťané musí převzít zodpovědnost za svůj život a své vášně.

Slavnostního večera se zúčastní mj. arcibiskup Jan Graubner, generální vikář Josef Nuzík, primátor statutárního města Opava Radim Křupala, tajemník statutárního města Opava Tomáš Elis, vedoucí turistického centra Arcibiskupského paláce a objevitel obrazu Martin Kučera, akademická malířka Blanka Valchářová a primátor statutárního města Olomouce Antonín Staněk, který nad projektem převzal záštitu. Slavnostním večerem, na kterém se mj. představí také Olomoucké žesťové kvinteto, provede Vladimír Hrabal.

Obraz se do Olomouce vrací u příležitosti připomínky stého výročí úmrtí panovníka Františka Josefa I. V arcibiskupské rezidenci zůstane do konce října 2016, kde si unikátní malbu mohou zájemci prohlédnout v rámci pravidelných komentovaných prohlídek paláce.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého