NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Setkání u studny

By Publikováno 23. 9. 2020 19 října, 2020 Aktuality
Naplánovaná událost Aktuality
Olomouc – Arcibiskupský palác Mapa

V začínajícím akademickém roce 2020/2021 by se měla uskutečnit již 12. řada Setkání u studny. Jde o setkání na konci všedního dne, které chce skrze pozvaného hosta nabídnout impulzy z umělecké oblasti.

AKTUALIZACE: Setkání se přesouvá na čtvrtek 3. prosince.

Doposud probíhalo sedm setkání v sedmi měsících akademického roku. Od minulého roku se „studniční“ společenství (které je otevřeno pro každého člověka, toužícího po inspiraci prostřednictvím umění) přemístilo z Václavského náměstí, ze sakristie katedrály, do sálu Arcibiskupského paláce na Wurmově ulici.

Podvečerní setkání se snaží prostřednictvím pozvaného hosta nabídnout impulzy z umělecké oblasti – impulzy, abychom viděli a slyšeli, a tak dokázali rozvíjet schopnost poznávat krásu Božího stvoření. Hosty předešlého akademického roku byli kurátorka Simona Jemelková, milovníci historie Štěpán Sittek a Ladislav Jakub, restaurátor Radomír Surma a houslista Pavel Kyncl. V dubnu a květnu se Studna neuskutečnila kvůli celostátní karanténě.

Vzhledem k současné pandemické situaci, která určuje, co se uskuteční a co ne, nabídne arcidiecézní Centrum pro kulturu pouze tři Setkání u studny: v úterý 3. listopadu 2020 a potom v pondělí 1. února a pondělí 3. května.

Setkání se postupně zaměří na témata „Slavnost“, „Tradice“ a „Dar“. Předběžně jsou domluveni tito hosté: kněz, jehož původní profesí je vinařství, P. Milan Palkovič, vedoucí ateliéru designu oděvu z Baťovy univerzity ve Zlíně Kristýna Petříčková a spisovatel a výtvarník Oldřich Selucký.

Zahajující Setkání u studny v akademickém roce 2020/2021 se tedy uskuteční v úterý 3. listopadu od 17.30 ve druhém patře Arcibiskupského paláce v Olomouci (Wurmova 9). Hostem bude vystudovaný vinař P. Milan Palkovič, farář z Velkých Losin, pověřený dohledem nad kvalitou vína ve společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, ale také průvodce Svatou zemí.