NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Sen, který se naplňuje: u sv. Michala vznikla schola Ovečka

By Publikováno 3. 1. 2013 24 září, 2019 Aktuality, Školy

Už několikrát se farář olomouckého kostela sv. Michala, P. Antonín Basler, pokoušel dát dohromady scholu, která by zpívala při nedělní dětské mši svaté. Žádné seskupení malých zpěváků však zatím nemělo dlouhého trvání, až letos…

Olomouc: Tento sen se ve spolupráci s Církevní mateřskou školou Ovečka pokusila realizovat Eva Kašparová. Osloveni byli také studenti Univerzity Palackého a nakonec se přihlásily Katka a Viola z Filozofické fakulty, oboru muzikologie. Děvčata mají k dětem velmi citlivý přístup a jsou pro práci s dětmi ve schole nadšené. Výsledkem je i vyrobený modrý šátek s ovečkou, který děti při mši nosí.

Schola se pravidelně schází ve čtvrtek od 15.00 do 16.00 hodin v CMŠ Ovečka. V současné době ji tvoří deset dětí, mezi nimi školačky ze ZŠ sv. Voršily a děti ze školky. Během svého tříměsíčního působení provázejí dětské mše svaté v 9.00 hodin v olomouckém chrámu sv. Michala.

Po prvním vystoupení 30. září 2012 jsme se s nimi měli příležitost setkávat o nedělích adventních. Celý podzim se schola připravovala také na Vánoce a při bohoslužbě na Štědrý den tak zazněly písně „Oslík“ a „Děkujem ti, Pane Bože“ i pro arcibiskupa Jana Graubnera.

Malou scholu podporují také farníci. Je příjemné slyšet doporučení, aby děti šly blíže k mikrofonům, nebo pochvaly, jak se zpěváčci zlepšují.

Schola Ovečka je otevřená všem dětem, které si rády zazpívají a udělají na nedělní mši svaté radost sobě, ale i svým blízkým.

Ilona Hamplová, ředitelka CMŠ