NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Restaurování vzácného gobelínu dokončeno

By Publikováno 23. 10. 2009 24 září, 2019 Aktuality, Památky

V Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí byly na počátku října 2009 dokončeny restaurátorské práce na vzácném historickém gobelínu z počátku 18. století nazvaném Odpočinek na útěku do Egypta, který pochází z mobiliáře Arcibiskupské rezidence v Olomouci a je řazen mezi špičky tkalcovského řemesla ve sbírkách v  České republice.

Rozsáhlé restaurátorské práce trvaly dva roky a po celou dobu na nich pracovalo 5 restaurátorek. Oprava byla zcela nezbytná, protože hlavní kostra osnovných nití byla napadena moly, a hrozilo tak zborcení celého gobelínu. Povrch gobelínu byl také silně znečištěn a jeho struktura byla značně poškozena přerušenými osnovními nitěmi a chybějícími útky, takže bylo patrno velké množství děr, vzniklých převážně činností molů a rozpadem hedvábného a vlněného materiálu. Podle ředitele Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí, akad. malíře Jana T. Strýčka, jde o dílo velmi vysoké kvality, jehož barevnost se i do dnešního dne vzácně zachovala. I po restaurování se jedná o jedno z nejautentičtějších a nejcelistvěji dochovaných děl v ČR. Zájemci si mohou tento cenný kus prohlédnout do konce roku 2009 v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí.
Realizace tohoto restaurátorského počinu byla možná za významné finanční pomoci, která dosáhla částky téměř 2 miliónů Kč, na které se podílel Olomoucký kraj, Ministerstvo kultury ČR, Muzeum umění v Olomouci – Arcidiecézní muzeum, které poskytlo i odborné vedení restaurátorského zásahu a majitel gobelínu, Arcibiskupství olomoucké.

Gobelín Odpočinek na útěku do Egypta je součástí souboru dvou gobelínů s novozákonními výjevy. Druhý gobelín ze souboru má název Útěk do Egypta, který by měl být po zajištění dostatečných finančních zdrojů rovněž restaurován. Soubor těchto dvou gobelínů bude vystaven až poté, pravděpodobně v letech 2011-2012 v Arcidiecézním muzeu v Olomouci a Kroměříži, jako součást výstavy cenných historických textilií ze sbírek Arcibiskupství olomouckého.

Arcibiskupství olomoucké děkuje za spolupráci na projektu záchrany gobelínu Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí a všem výše uvedeným finančním partnerům