NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Restaurování kaple sv. Jiří v Litovli

By Publikováno 5. 8. 2009 24 září, 2019 Aktuality, Památky

V kapli sv. Jiří v Litovli byly začátkem srpna dokončeny stavební práce v rámci projektu Rekonstrukce gotické kaple sv. Jiří a v nejbližší době by zde měly začít práce restaurátorské.

Cílem projektu, na který byly poskytnuty finanční prostředky z tzv. Norských fondů ve  výši 346 954 EUR je komplexní obnova kaple, včetně její výzdoby a pořízení nového vybavení tak, aby objekt mohl být využíván víceúčelově jako meditační kaple, koncertní a výstavní sál či jako přednášková místnost. Stálá expozice bude tvořena uměleckými díly z majetku farnosti, z nichž některé jsou součástí původní výzdoby objektu.

Restaurátorské práce by měly odhalit původní fresky z pozdní gotiky či renesanční epitafy, které se zatím ukrývají jen pod vrstvami nátěrů. Součástí projektu je rovněž restaurování několika uměleckých děl, které tvořily původní mobiliář kaple. Mezi ně patří například polychromovaná dřevěná plastika Pieta z Rozvadovic přibližně z roku 1450 nebo deskový obraz Madony s Ježíškem a dvěma světci po stranách pravděpodobně z roku 1650.

Podle místního faráře, P. Josefa Rosenberga, byla kaple v mnoha ohledech v havarijním stavu, (narušená statika, zavlhčení, napadení krovu dřevokazným hmyzem, destruovaná dlažba, nefunkční rozvody inženýrských sítí, uvolněná a opadávající historická výmalba), který znemožňoval jakékoliv smysluplné využití. Po kompletní opravě a znovuotevření v roce 2011 bude objekt využíván k náboženským, kulturním a vzdělávacím účelům.

Kaple sv. Jiří v Litovli je unikátním příkladem sice drobné ale kvalitní pozdně-gotické sakrální architektury dochované v původní podobě s minimem pozdějších zásahů. Objekt je o to cennější, že se v původní podobě dochovala nejen samotná architektura, ale i původní malířská výzdoba interiéru.
Od r. 1948 byla kaple v majetku státu a v tomto období došlo k výraznému zhoršení jejího stavebně-technického stavu. V 80. letech minulého století byl městem Litovel zpracován záměr obnovy a využití objektu pro kulturní účely, ale projekt byl realizován pouze zčásti, byl zpracován poměrně rozsáhlý stavebně-historický průzkum včetně archeologických sond do podloží, proběhla oprava krovu a výměna střešní krytiny, byla zahájena rekonstrukce elektroinstalace a byly pořízeny nové vitráže od akad. malíře Karla Rechlíka.
V roce 1994 byla kaple v tomto stavu navrácena Římskokatolické farnosti Litovel. V roce 1997 bylo město silně zasaženo ničivými povodněmi, které stav objektu výrazně zhoršily. K opravě kaple bylo možné opětovně přistoupit až letos, právě díky finanční pomoci z Norských fondů.