NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Prohlášení Arcibiskupství olomouckého k činnosti tzv. Byzantského katolického patriarchátu

By Publikováno 19. 1. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner dnes (19. ledna 2018) vydal prohlášení, ve kterém reaguje na nedávné aktivity tzv. Byzantského katolického patriarchátu – společenství odpadlého od katolické církve a sdruženého kolem bývalého kněze olomoucké arcidiecéze. Od jejich činnosti, mimo jiné i v souvislosti s blížícím se druhým kolem prezidentských voleb, se katolická církev distancuje.

Prohlášení Arcibiskupství olomouckého

Na stále opakované útoky a pomluvy ze strany Byzantského katolického patriarchátu už dlouho neodpovídáme, protože počítáme s tím, že rozumní čtenáři snadno odhalí jejich zmatenost. V tyto dny však dostáváme dotazy na veřejné dopisy této skupiny, které jsou šířeny dokonce i elektronickou poštou z obecních úřadů. Proto považujeme za nutné podat informaci o této skupině, kterou založil bývalý kněz naší arcidiecéze.

ThDr. Antonín Dohnal přijal řeholní jméno Eliáš, prohlásil se za biskupa a skupinou, kterou založil, se nechal svévolně prohlásit za patriarchu, čímž se dostal do církevních trestů. Sám pak vyhlásil exkomunikaci papeže Jana Pavla II. a později i papeže Benedikta XVI. a papeže Františka a také většiny katolických biskupů světa. Část tohoto společenství žije na Ukrajině a část v Česku, protože někteří byli z Ukrajiny vypovězeni pro podporování proruských separatistů. Ve svých prohlášeních odvážně hájí některé významné lidské i evangelní hodnoty důležité jak pro církev, tak pro lidstvo. Zároveň je spojují se svými zvláštními pohledy a nestydí se používat nedoložená tvrzení, dohady a pomluvy. Tak se snaží i nyní zasáhnout do předvolebního boje u nás pomlouváním prezidentského kandidáta prof. Drahoše.

V Česku nejsou registrovanou náboženskou společností, i když se o to opakovaně snažili. V poslední době sami sebe označují za sektáře. Jejich mnohé postoje nelze považovat za shodné s katolickou církví, ani za lidsky vyzrálé a rozumné. Katolická církev se od jejich aktivit distancuje.

+ Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský

Olomouc, 19. 1. 2018