NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Prohlášení arcibiskupa Graubnera ke zvolení papeže Františka

By Publikováno 13. 3. 2013 24 září, 2019 Aktuality

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner vydal dnes (13. března 2013) prohlášení, kterým vítá volbu kardinála Bergoglia – Františka – na papežský stolec, přeje mu do jeho poslání spolehlivé spolupracovníky a všechny věřící vybízí ke spolupráci s ním.

„Nového papeže vítám a přijímám jako Boží dar. I když ho osobně neznám, věřím, že právě on je Bohem vybrán k tomu, aby vedl světovou církev, a že to bude mimořádně užitečné i pro Evropu, která může být oslovena živou vírou a osobními vztahy Latinské Ameriky.

Jméno František je překvapením, neboť se na papežském stolci vyskytuje poprvé. Nevíme, po kterém ze světců tohoto jména bylo vybráno, protože je však nový papež jezuita, domnívám se, že jde o sv. Františka Xaverského, velkého jezuitu a misionáře. Jeho odkaz a misijní zaměření mohou být pro dnešek velmi podnětné.

Svatému otci přeji, aby našel mnoho spolehlivých spolupracovníků, a to nejen v Římě, ale i mezi věřícími až na samém konci světa, myslím tím i v té nejposlednější farnosti. Všichni se můžeme zapojit do budování společenství víry s novým papežem.“

+ Jan Graubner, arcibiskup olomoucký