NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Programem Charity je láska, znělo na symposiu v Olomouci

By Publikováno 14. 11. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Charita

Na počest sv. Anežky České a pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera se v úterý 13. listopadu 2018 uskutečnilo v Olomouci symposium „Charita a spiritualita“. Jedním z hostí byl také kardinál Paul Josef Cordes z Vatikánu a z německého Freiburgu přijel prof. Heinrich Pompey, který na teologické fakultě v Olomouci založil Katedru křesťanské sociální práce. Symposia se v Arcibiskupském paláci účastnilo kolem 170 pracovníků Charit ze všech osmi českých a moravských diecézí a završila ho mše svatá v katedrále sv. Václava.

Hlavní host celého dne, kardinál Cordes, ve své devadesátiminutové přednášce představil některé myšlenky z první encykliky papeže Benedikta XVI. Deus caritas est, na jejímž vzniku se v roce 2005 jako předseda Papežské rady Cor unum podílel. Arcibiskup Jan Graubner představil osobnost sv. Anežky České jako inspiraci pro dnešní charitní pracovníky a prof. Pompey hovořil o milosrdenství, které je přidanou hodnotou křesťanské sociální práce.

A o významu sv. Anežky i o jejím díle milosrdenství se rozhovořil také biskup František Radkovský v homilii při mši svaté, která celodenní setkání uzavřela. Česká světice, která zakládala špitály pro potřebné, ale osobním vlivem také usmiřovala znesvářené členy královské rodiny, je podle něj pro pracovníky Charity vzorem. „Charitní program vyjadřují slova sv. Pavla z listu Kolosanům ‚nade všechno mějte lásku‘. Naše společnost nejvíc potřebuje právě tuto atmosféru, kdy se v lásce buduje dobro,“ dodal emeritní plzeňský biskup.

Fotogalerie (foto Pavel Langer / Člověk a Víra)