NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Personální změny v kněžském semináři a konviktu

By Publikováno 17. 6. 2019 24 září, 2019 Aktuality

Na přelomu června a července jsou věřící v očekávání, zda jejich oblíbený kněz ve farnosti zůstane. V napětí letos byli také bohoslovci, poněvadž během roku se objevovaly zvěsti o personálních změnách v Arcibiskupském kněžském semináři (AKS) v Olomouci.

Ty se skutečně koncem června změnily v realitu, když svůj odchod oznámil otec spirituál Jan Szkandera a po něm i otec vicerektor Pavel Šupol. Otce Szkanderu, který službu spirituála vykonával 14 let, nahradí otec Vladimír Schmidt, naposledy farář v Ostravě – Mariánských Horách. Funkce vicerektora zůstane neobsazená a jeho úkoly se rozdělí mezi ostatní představené a zaměstnance semináře.

Změny se dotkly také Teologického konviktu, sídlícího rovněž v budově semináře. Ve službě ředitele zde po 17 letech končí otec Alfred Volný, jehož nahradí otec Jiří Kupka, dosavadní farář v Bánově a bývalý vicerektor AKS.

Odcházejícím představeným děkujeme za vše, co pro seminář udělali, a přejeme jim hodně sil ve službě na nových působištích. Nově příchozím představeným přejeme, ať se jim v semináři líbí a ať zodpovědně plní svůj úkol.

Jan Slepička, bohoslovec 2. ročníku