NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Papežský vlak připomene návštěvy Jana Pavla II. v naší zemi

By Publikováno 13. 9. 2011 24 září, 2019 Aktuality

Koncem září bude Českou republikou projíždět poutní vlak Jana Pavla II., moderní souprava postavená v Polsku pro dopravu poutníků a jako pojízdná audiovizuální expozice prvního slovanského papeže. Na území olomoucké arcidiecéze zastaví dvakrát: ve Starém Městě u Uherského Hradiště (22. září) a v Olomouci (23.–24. září).

Olomouc: Ve středu 21. září přijede vlak z Maďarska do Starého Města u Uherského Hradiště, kde bude možné ho navštívit a prohlédnout si výstavu „Poutník Jan Pavel II.“ následující den, ve čtvrtek 22. září od 9.00 do 17.00 hodin. Poté vlak přejede do Olomouce na hlavní nádraží, kde bude od pátku 23. září do soboty 24. září otevřen po oba dny od 9.00 do 17.00 hodin. Jedná se o první cestu papežského vlaku u nás a jde tak o mimořádnou událost pro celou naši zemi.

Papežský vlak vznikl jako iniciativa polských železničářů. Na kolejích mezi Krakovem a Wadowicemi, kde se Jan Pavel II. narodil, se vlak poprvé objevil v červnu roku 2006. Od té doby se v něm svezlo na 160 tisíc zájemců. Kromě pohodlné jízdy nabízí také expozici fotografií a promítání dokumentů z papežova života. 137tunová a 68 metrů dlouhá souprava v papežských barvách je jedním z nejmodernějších vlaků současných polských železnic. Dosahuje maximální rychlosti 110 kilometrů za hodinu a pojme 187 cestujících.

V souvislosti s prohlídkou vlaku je možné zároveň navštívit také nově otevřený olomoucký Arcibiskupský palác, ve kterém Jan Pavel II. pobýval během své návštěvy města v roce 1995. Při této příležitosti je také možné prohlédnout si katedrálu sv. Václava a její kryptu, kde jsou umístěny předměty související s papežskou návštěvou Olomouce.

Tisková konference k cestě papežského vlaku územím olomoucké arcidiecéze se uskuteční v úterý 20. září 2011 v prostorách kurie Arcibiskupství olomouckého (Biskupské nám. 2) od 9.30 hodin a vystoupí na ní mimo jiné arcibiskup Jan Graubner, který byl hostitelem papeže Jana Pavla II. při jeho návštěvě před šestnácti lety.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí